Hlavní obsah

Kdo se chce sjet, drogu si najde, zákaz nezákaz. Jen si ublíží víc a nikdo za to nebude zodpovědný.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

I když jsou drogy nelegální, kdo po nich touží, si k nim cestu najde. Jenže v ten okamžik ji má říznutou svinstvem, o kterém nic neví, a které v důsledku může být ještě škodlivější. Zajímavě to pojalo třeba Švýcarsko.

Článek

Fentanylová krize v USA je nepopiratelně jedním z největších zdravotních problémů současnosti. Úmrtí způsobená předávkováním fentanylem a jinými opioidy dosahují rekordních čísel, a to i přes dlouholetou politiku zákazu a represí. Zákaz drog ale neřeší základní otázku: Proč lidé vůbec sahají po těchto látkách? A je vůbec prohibice tou správnou cestou k řešení této krize?

Když jsou drogy nelegální, stávají se podmínky, za kterých jsou vyráběny a distribuovány, nekontrolovanými. Buď je droga říznutá pracím práškem, omítkou, suchým mlékem… nebo naopak něčím, co by v ní být nebylo a dělá ji nebezpečnější. Třeba fentanylem, aby ten Váš kokain byl návykovější.

Uživatelé pak nemají přehled o tom, co skutečně konzumují. A případ fentanylu je alarmující – silný syntetický opioid, často nelegálně přidávaný do jiných drog, způsobuje masivní nárůst úmrtí mezi všemi věkovými kategoriemi. Na černém trhu samozřejmě nejsou žádné standardy kvality ani bezpečnosti, což jen dál zvyšuje riziko neúmyslného předávkování. A když se tak stane, není ani koho hnát k odpovědnosti.

Podívejme se na příklad Švýcarska, které se už dávno rozhodlo pro pragmatický přístup k heroinu. Místo represí zavedli programy kontrolovaného užívání heroinu, kde závislí mohou drogu získat legálně, pod lékařským dohledem. Výsledky jsou pozoruhodné – pokles kriminality, snížení počtu úmrtí a zlepšení zdravotního stavu uživatelů. Protože mimo drog jim poskytli i podporu, aby si svoje problémy dokázali vyřešit a ne od nich navěky utíkat ke drogám. Tento model jim také umožňuje státní kontrolu nad kvalitou drogy a snižuje i riziko předávkování. Navíc se část financí, které by jinak šly na černý trh, dostává do státní pokladny ve formě daní.

Místo toho, abychom se zaměřovali na boj proti drogám samotným, mohli bychom se zamyslet nad důvody, proč lidé sahají po drogách. Často jde o únik před realitou, řešení psychických problémů nebo snahu o zvládnutí stresu a bolesti. Investice do prevence, vzdělávání a dostupné zdravotní péče by mohly být klíčem k řešení této krize. Víme přece, že je na tom česká psychiatrická péče zejména u dětí příšerně, paradoxně by z peněž za kontrolovaný prodej drog pro DOSPĚLÉ mohli benefitovat děti i dospělí, kteří by pak po nich nemuseli později sahat ani si je jinak shánět.

Jaký to paradox, protidrogové programy, rehabilitace a psychologická péče financované daněni z drog.

Zaměření na prevenci a léčbu, spíše než na represivní opatření, by mohlo přinést udržitelnější výsledky. Místo kriminalizace uživatelů drog bychom je měli vnímat jako pacienty, kteří potřebují pomoc a podporu. Efektivní terapie a sociální programy mohou snížit počet lidí, kteří se k drogám uchylují, a tím i poptávku po nelegálních látkách a pokud se poptávka zvýší, při tomto modelu se zvýší i rozpočet na prevenci a rehabilitaci.

Fentanylová krize v USA je komplexním problémem, který nelze vyřešit pouze zákazy a represí. Je třeba hledat nové, inovativní přístupy, inspirovat se úspěšnými zahraničními modely a zaměřit se na skutečné příčiny užívání drog. Jen tak můžeme doufat v účinné a trvalé řešení této humanitární katastrofy. Protože je jen otázka času, kdy se to dostane k nám. Vždyť i takové proslulé HHC vyhodíte dveřmi, aby se o měsíc vrátil jeho bez nadsázky 30× silnější bratr HHC-P.

1. **Statistiky a informace o fentanylové krizi v USA:**

- CDC (Centers for Disease Control and Prevention) - [Fentanyl Overdose Data](https://www.cdc.gov/drugoverdose/deaths/fentanyl/index.html)

- NIH (National Institute on Drug Abuse) - [Opioid Overdose Crisis](https://nida.nih.gov/research-topics/opioids/opioid-overdose-crisis)

2. **Švýcarský model regulace heroinu:**

- The Lancet - [Controlled Heroin Prescription Programs in Switzerland](https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)62040-3/fulltext)

- Swiss Info - [Heroin-assisted treatment in Switzerland](https://www.swissinfo.ch/eng/society/heroin-assisted-treatment_in-switzerland/46192906)

3. **Alternativní přístupy k drogové politice:**

- Transform Drug Policy Foundation - [Heroin Assisted Treatment: A Proven Success](https://transformdrugs.org/blog/heroin-assisted-treatment-a-proven-success)

- Drug Policy Alliance - [What is Harm Reduction?](https://drugpolicy.org/issues/harm-reduction)

4. **Psychologické a sociální důvody pro užívání drog:**

- American Psychological Association - [Why People Use Drugs](https://www.apa.org/topics/substance-use-abuse-addiction/why-use)

- NCBI (National Center for Biotechnology Information) - [Psychological and Social Factors Contributing to Drug Use](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3566605/)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz