Hlavní obsah
Počítače a elektronika

I váš počítač může léčit rakovinu a jiné nemoci. Vědci potřebují jeho výkon. Stačí k tomu program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mikjin

Tento článek píšu právě proto, aby se o něčem takovém dozvědělo co nejvíce lidí, protože tady může pomoci každý, kdo má počítač. Program pak udělá vše za vás.

Článek

Jedná se o projekty BOINC Folding@home. Po kliknutí na jejich názvy byste se měli ocitnout na stránce pro stažení.

Co to ale je? Obojí to jsou počítačové programy, které pomáhají vědcům z různých univerzit po celém světě v řešení jejich problémů tak, že daný problém, výpočet, nebo simulaci, rozkouskují na malé úkoly a ty posílají na stovky různých počítačů. Pokud si tedy myslíte, že váš počítač je na něco takového příliš slabý, není, dostane jen menší kus. Takový BOINC totiž funguje i na mobilních telefonech s operačním systémem Android. Z vlastní zkušenosti musím říct, že to je docela utrpení a notebook je stokrát lepší, ale funguje to.

Tak, a co teda s tou rakovinou a nemocemi? No, takový Folding@home vás totiž přímo nechá vybrat nemoc, kterou chcete pomoci vyléčit. Takže ano, můžete si zvolit jen rakovinu a váš počítač bude od té chvíle pracovat na simulacích pro potencionální léky na rakovinu. Dost dobrý ne?

Folding@home dále umí Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorovu, Huntingtonovu chorobu a nové mutace COVIDu, i když to už teď není téma, a další. Osobně tam čas od času najdu výzkum ohledně zřejmě nové mutace chřipky, nebo něco, co nemá úplně kategorii. Takže se nejedná jen o tyto výše zmíněné nemoci, ale pokud chcete léčit je ty, tak můžete.

Já tam vidím i další věci, protože mám zakliknuto „nejvyšší priorita“, což mi dává úkoly, kupodivu, té nejvyšší priority.

Foto: mikjin

Folding@home základní webové rozhraní

Výpočty u Folding@home probíhají jak na procesoru, tak na grafické kartě. V základním nastavení máte na výběr z „Light“, „Medium“ a „Full“. Light mód je podle mého nějaký rozbitý, protože u mě to zastaví všechny výpočty. Medium pak nechá pracovat jenom grafickou kartu a Full nechá pracovat všechno. Stop Folding je pak tvrdý zastavení výpočtů.

Foto: mikjin

Folding@home posuvník výkonu

Kdo se v tom chce víc hrabat jako já, nebo by rád viděl, jak vypadá ta simulace, která probíhá u něj na počítači, může. Kliknete si na svinovací šipku vpravo dole u lišty počítače, najdete si tam Folding@home a klikne na Advanced Control. Rázem jste v nové nabídce.

Foto: mikjin

Folding@home nabídka rozhraní a výkonu

Foto: mikjin

Folding@home Advanced control

Vpravo pak máte ikonku Viewer, kde si můžete prohlédnout probíhající simulaci. A i když to tam nikde nepíšou, tak ta simulace se dá ovládat pomocí klávesových zkratek, ale to si už nahledejte sami, nebo to vyzkoušejte metodou pokus, omyl.

My se teď ještě musíme dostat k druhému programu jménem BOINC. BOINC je o něco složitější už hned ze začátku, ALE zato může sloužit i k výzkumu Matematiky, hledání supernov a objevování nových prvků. BOINC je totiž přímo platforma pro všelijaké různé projekty, které potřebují více výpočetního výkonu, než mají k dispozici. Do každého projektu se tam registrujete a chodí vám pak od nich úkoly.

Během registrace se vám ukáže název projektu a o co vlastně jde. Co se pak týká samotné registrace, tak ta je tam za mě z čistě z administrativního důvodu. Reálně vám bude stačit i fiktivní mail a to nejhloupější heslo. Je to vlastně dobré tak akorát na statistiky a u World community grid k nastavení toho, že nechcete přijímat všechny kategorie úkolů.

I BOINC má rozhraní pro začátečníky a pokročilé. Hned ze začátku se vám ukáže to pro začátečníky, které pro charitativní účely úplně stačí. V rozšířeném nastavení si pak volíte kolik vláken procesoru má pracovat, kdy má pracovat grafická karta, nebo kdy se má práce sama pozastavit, aby vám to nezpomalovalo počítač. BOINC má ve své rozšířené nabídce obecně širší možnost přizpůsobení, ale jeho rozšířená nabídka může zase technicky nezkušené uživatele vyděsit.

Já osobně teď víc využívám právě BOINC, protože tam mohu přispívat k více projektům naráz a nejen ze zdravotnictví ale právě i k výzkumu velkého hadronového urychlovače. Jo. Ten projekt se jmenuje LHC@home.

Ať už se tedy rozhodnete jakkoliv, tím, že jeden z těchto dvou programů necháte běžet u sebe na počítači, uděláte lidstvu službu a stanete se součástí tisíců dobrovolníků napříč celým světem, kteří se snaží o něco lepšího, i když třeba oni sami žádní vědci nejsou a mají jen počítač.

Celé odkazy zde:

Foto: mikjin

BOINC zjednodušené rozhraní a mé oblíbené projekty

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz