Hlavní obsah
Internet a technologie

Máte starý telefon? Začněte lovit kosmické záření a pochlubte se fotkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CREDO

Starý telefon v šuplíku může být ještě k něčemu dobrý. Můžete na něm chytat barevné záblesky kosmického záření a chlubit se jeho fotkami. A i fyzici budou mít radost. Můžete se zkrátka stát lovci blesků z vesmíru.

Článek

(Cosmic-Ray Extremely Distributed Observatory) CREDO je mezinárodní výzkumný projekt zaměřený na detekci kosmického záření pomocí distribuované sítě detektorů včetně obyčejných smartphonů. Jeho cílem je vytvořit globální síť detektorů umístěných na různých místech po celém světě a využívat údaje z těchto detektorů ke studiu kosmického záření a vysokoenergetických částic, neboť částice, které detekují, mají v při kontaktu s pozemskou atmosférou vysoký rozptyl zbytkového záření. To znamená, že zbytek jedné částice je detekovatelný z několika míst najednou.

Pomocí aplikace CREDO Detector pak můžete přes kameru vašeho foťáku detekovat jednotlivé výboje jako tečky a kapky na černém pozadí. Stačí k tomu jen dát mobil na nabíječku, zapnout aplikaci a zajistit, že je foťák mobilu dostatečně zastíněn. Aplikace vám sama řekne.

Aplikace pak každou sekundu bude snímat černo a když se na něm objeví jasná jiskra, uloží si ji a pošle ji na server k vyhodnocení. Na serveru se pak začne generovat i galerie vašich fotek. Můžete se také přidat již do existujícího týmu, nebo si udělat vlastí.

Starší telefony jsou v tomto případě lepší. Protože u novějších telefonů je již často nasazena automatická oprava šumu, která automaticky zamazává nesrovnalosti ve snímcích, jenže my v tomto případě šum a nesrovnalosti vyhledáváme, a proto jsou na toto starší telefony lepší.

Foto: mikjin

CREDO detector

Foto: mikjin

kosmické záření z detektoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz