Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nesnesitelné vedro a sucho je už teď a co budeme dělat za pár let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/horeni-kameny-les-lesni-pozar-50700/

Do Chorvatska jezdit netřeba, Chorvatské teploty už běžně zažíváme i u nás. Nakrátko posekaná tráva schne a plochy s ní se mění v savanu. Náhodných požárů nám pomalu ale jistě přibývá. Už mi hořelo i za domem. A co s tím budeme dělat?

Článek

Máme teprve rok 2023 a už teď je mi tady doma, v Česku takové vedro, že bych nejraději odjel někam do hor. Děsí mě proto vidina toho, čeho se tedy ještě dočkám třeba v roce 2050. Změna klima je reálná. Kdo to nevidí, je slepý.

  • Naše včely jsou zranitelnější. Jeden úl nám už zemřel.
  • Za domem máme pole, které nedávno hořelo. A na druhé straně městečka hned druhé.
  • Tráva na zahradě je suchá, nažloutlá a dělá, co může, aby to přežila.

Spát se tu dá leda tak nahý a vůbec si neumím představit, co děláte vy lidičkové ve městě obklopeni betonem, který to teplo do sebe jen ukládá a vyzařuje ještě kolik dní.

Z Česka se nám pomalu klimaticky stává přímořský stát. Stěhují se k nám komáři a všemožná havěť z tropických krajů. (zdrojzdroj)

Jenže tady nejsme na tuhle změnu klima a stěhování samých exotických hmyzáků vůbec připraveni. Osobně mě teda nenapadá, jak zrovna proti těmhle hmyzákům bojovat, ale s teplem a krajinou bychom přece něco udělat mohli ne?

Takovým univerzálním prostředkem jsou stromy. Stromy generují stín. Mají hluboké a široké kořeny, kterými zpevňují půdu okolo. Brání půdní erozi, rychlému odtoku dešťové vody pryč a zadržují tak vodu v krajině. A v létě vodu odpařují skrz listy, což ve výsledku způsobuje, jak tomu říkám, lednicový efekt. Protože odpařování kapaliny pomalá odebírat teplo z okolí. (zdrojzdroj)

S tím taky souvisí, že potřebujeme víc rybníků a jezírek. Jednak aby bylo odkud brát vodu pro častější požáry, druhak aby také zadržovaly vodu v krajině a napájely okolní zeleň a v poslední řadě, aby právě výparem vody z jejich povrchu, bylo okolí chladnější.

Já sám ale taky nejsem děd vševěd. Vím ale, že budu žít ještě dost dlouho, abych se dočkal, že tady může být jak v Itálii nebo Egyptě, popřípadě v Americe, kde si zas užívají tornáda na denním pořádku. Což je pro mne naprosto odporná představa. Tak jsem si k vám přišel poplakat a snad podnítit nějakou diskuzi o tom, co s tím budeme dělat. Takže jestli vás ještě něco napadá, napiště to do diskuze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz