Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pokutovat Heartstoppera odporuje zdravému rozumu. Na internetu jsou volně dostupné horší věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alice Oseman (Heartstopper)

Maďaři dali pokutu knižnímu řetězci přes půl milionu korun, protože neškodná a velice pozitivně a optimistky laděná kniha nebyla skryta. Kupující tak mohli vidět na obálce dva kreslené kluky, jak se drží za ruce. Hrůza. Sodoma Gomora.

Článek

Zaprvé mě napadá otázka. Vadí vám teda kniha o klucích a jejich romantickém vztahu? V samotné knize jsou, co vím, snad jen polibky, objímaní a nic víc. Není zkrátka nijak dramaticky explicitní, žádné genitálie, nic. A zde je má otázka.

Je podle vás červená knihovna v pořádku? Asi je, protože je hetero. Dobře. Nebo takhle, žádné stížnosti jsem nezaslechl, že by heterosexuální přímo erotická nebo romantická literatura byla v dnešní době pod tak striktním dohledem a to i v Maďarsku.

Můžeme to na pohlížet i z jiné perspektivy: Sorry, ale kluci, kteří se drží za ruce, není v dnešní době nic. Nebyli jste nikdy na internetu? Dneska tam je každé děcko a může se podívat na to, co chce. Něco takového v knižní rovině NAPROSTO postrádá smysl. Vadí vám kluci, kteří se drží za ruce, zatímco Pornhub se dětí jen zeptá jestli jim bylo 18 a oni to potvrdí. Okamžitě není problém na internetu najít krvavé záběry z dopravních nehod, kde má žena přeseknuté hrdlo, nebo motorkář mající mozek na silnici. A vy se pohoršujete nad kreslenými kluky v knize?

Dále, vážně si myslíte, že pohled na obálku, kde jsou dva kluci vaše děcko zgayuje? To je dost dětinská a nemocná představa.

Jediné, co tím Maďaři dokazují je, že štvou lidi proti sobě. Naštvou LGBT aktivisty, ti se ohradí a to zase naštve ty, kteří je nemají rádi. Napětí houstne… a houstne.

Navíc dát rovnou pokutu 763 000 Kč je dost velká sviňárna. Jde jim tedy, za mě, spíš o to, aby měli odstrašující příklad než o přehlédnutí zákonu, který osobně považuju za hloupý a účelový.

Není to nic jiného než šikana a ukázka moci. Už předtím zakázali Harryho Pottera v televizi před 10 hodinou večeř, protože Rowlingová dodatečně udělala kanonicky Brumbála gaye, ačkoliv se tak vlastně v samotném Harry Potterovi vůbec neprojevuje. Zdroj: zde

V Maďarsku se nám tak vaří zákony, sankce a zákazy, které se snaží vymazat z veřejného povědomí homosexualitu. Ovšem s jakou silou a nesmyslnou rázností přichází, nám napovídá, že tady nejde o žádnou ochranu dětí, aby nebyly svědky análního sexu dvou mužů, ne. Cílí i na ty nejmenší věci. Vzpomeňte si na Harryho Pottera a nebo si přečtěte tu zakázanou knihu Heartstopper, u nás Srdcerváči, ať dokážete objektivně posoudit.

Tohle za mě už pomalu začíná mít fašistickou příchuť. Připomeňme si, že právě homosexuálové na tom byly kdysi úplně stejně jako židé.

Sledujme varovné signály, Maďarsko jich v poslední době vysílá dost a nepodléhejme jejich alibistickému boji za ochranu mládeže. Tohle je už za hranou toho, jak by to mělo vypadat a navíc se zaměřují úplně špatným směrem, než kde je nejvíc explicitního materiálu.

Není navíc znakem nastupující totality zakazování knih? Tenhle znak nemocného státu většinou nikdy nezklame.

Zde máte obal knihy, který vám v Maďarsku vyslouží pokutu 763 000 Kč. Za mě nesmysl a šikana.

Foto: Alice Oseman (Heartstopper)

Zakázaná obálka Heartstopper

Zdroj: zde

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz