Hlavní obsah
Internet a technologie

Sociální sítě svojí cenzurou slovních výrazů pomalu zavádí newspeak z 1984

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mikjin

Na anglickém internetu už nejde kvůli automatizovaným filtrům téměř použít explicitní výraz jako zabít se, nebo spáchat sebevraždu a další. Proto řada lidí přechází na obkliky s tečkami nebo newspeak výrazy jako unalive. Odžít se místo zabít se.

Článek

Elon Musk na svém X, který by měl být bez cenzury, vznesl myšlenku, že fráze: „You may live forever“ je ta nejhorší kletba, když člověk ví, co ho čeká.

K tomu jsem jen tak chtěl poznamenat, že schopnost žít věčně je jedna věc a nemožnost zemřít je druhá a tedy dokud se člověk může zabít a ukončit to sám, tak to jde.

Na což na mě zaklekl X za to, že vyhrožuji násilím. Kdybych ale použil slovíčko unalive yourself (odžít se) nebo bych dal mezi písmenka tečky, tak by se asi moc nestalo.

Tedy takovéto filtry, které hledají pouze špatná slova ve slovníku jsou o ničem. Dokud nebudeme mít filtry na nenávisné projevy, které budou mít v sobě umělou inteligenci, která bude rozumět kontextu, bude tak akorát docházet k parchantění jazyka a vzniku newspeaku, který říká totéž ale méně explicitními výrazy skládající se z povoleného slova a negativní předložky, jak to George Orwell zamýšlel.

Že špatný bude psáno jako ungood, nedobrý. Stejně jako se dnes lži hojně označují jako nepravdy, untruth. Nyní tak k tomu můžeme sebevědomě přidat i slovo zabít: unalive, odžít.

A kdoví kolik dalších slov, která postupně prosakují do veřejného slovníku, se ještě objeví.

Foto: mikjin

Penalizace sociální sítě X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz