Hlavní obsah
Internet a technologie

Takhle vypadá buněčný receptor třídy F. Jakou roli hraje v rakovině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mikjin

Opovědí je: Pořádně nevíme. Ale i vy můžete pomoci vědcům to zjistit. Stačí, aby váš počítač simuloval, jak se chová v různých situacích.

Článek

Tato simulace je součástí projektu číslo 14949 u Folding@home a je též součástí dlouhého hledání tajemství vzniku, záchytu a léčby všech možných i nemožných druhů rakoviny.

Tento konkrétní projekt je pod záštitou Prateek Bansala, což je již postgraduální student pracujícím v laboratoři Diwakara Shukly na Univerzitě Illinois v Urbana-Champaign.

Oficiální popis projektu pro veřejnost je velmi stručný: Receptory třídy F a Patched Membrane Protein jsou lidské proteiny, které se podílejí na řízení diferenciace buněk. Nadměrná aktivace/inaktivace těchto proteinů souvisí s bazocelulárním karcinomemmeduloblastomem. Prostřednictvím simulací se snažíme pochopit mechanismy aktivace těchto proteinů, což nám umožní prozkoumat patogenezi tohoto onemocnění.

Bazocelulární karcinom je zjednodušeně rakovina kůže. Zdroj a více informací: zde

Meduoblastom je pak konkrétní druh nádoru mozku u dětí, který se šíří mozkomíšním mokem. Zdroj a informace: zdezde

Vědci nyní ví, že receptor třídy F má na těchto onemocněních jistý podíl. Cituji výše zmíněný text: „Nadměrná aktivace/inaktivace těchto proteinů souvisí“ s těmito onemocněními.

Co ale konkrétně ten receptor dělá špatně, co se stane a proč, že k tomu dochází, neví. Na to potřebují udělat simulace, hodně simulací. A na to nemají výkon, aby to stihli za nějaký normální čas. Proto tento a další projekty svěřili do sítě počítačů dobrovolníků pod program Folding@home, kde pošlou simulaci, kterou nutně spotřebují spočítat a vy ji spočítáte souběžně s desítkami, stovkami… zkrátka se všemi, kteří ten program mají a nechávají počítač dělat svou práci.

Nechcete se přidat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz