Hlavní obsah
Věda

Zatímco spíte, mohl by váš telefon vyvíjet léky. Stačí jen aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vodafone DreamLab

Máte doma starý nevyužitý telefon? Nebo vám přijde, že toho medicína pořád neumí dost? Nadace Vodafone nyní přišla s aplikací, která by mohla pomoci.

Článek

Vodafone Dreamlab je aplikace, která po připojení telefonu k nabíječce začne na váš pokyn počítat výpočty a simulace pro vědce, kteří mají málo výkonu ke svému bádání. Hotové výpočty pak jdou na projekt podle vaší volby. Aktuálně se zde nabízí studium rakoviny, léčby dlouhého covidu a simulování klimatických modelů.

Tenhle koncept není nijak nový. Pro počítače, které toho zvládnou ještě daleko víc, existují již dlouhou dobu programy BOINC a Folding@home, ty ovšem mohou působit komplikovaně.

Vodafone DreamLab je ale oproti nim až hloupě jednouchý a v tom je i jeho krása. Zkrátka si jen vyberete projekt, dáte telefon na nabíječku a už sledujete roztomilou animaci, která vám signalizuje, že už všechno probíhá, jak má.

Navíc tam vidíte ukazatel celkového dokončení projektu. Resp. kolik úkolů ještě zbývá do konce. Je to tam vyjádřeno v procentech a i konkrétním počtu úkolů. To je velká psychologická výhoda, protože ačkoliv počítáte už 14. den v kuse ten samý projekt, vidíte alespoň, jak naskakují setinky procent k vítězoslavnému konci. A to BOINC ani Folding@home nemají.

Ryzí průběh toho, co se děje pod pokličkou, sice u DreamLabu neuvidíte, ale hlavní je, že během toho, co Vy spíte, Váš telefon za vás dělá dobré skutky.

Aplikace je jak na iPhony, tak i na všechny ostatní telefony s Androidem od verze 8.1.

Pošlete svůj telefon na noční vědeckou směnu?

Foto: mikjin

screenshot Vodafone DreamLab

Foto: mikjin

screenshot Vodafone DreamLab

Foto: mikjin

screenshot Vodafone DreamLab

Anketa

Pomáháte vědcům?
Ne
0 %
Pomáhám jinak
0 %
Ano, přes BOINC, Folding@home nebo Dreamlab
100 %
Zkusím tuto aplikaci Dreamlab
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz