Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Všem by se ulevilo, kdyby anglický trávník vyšel z módy. Tak proč ho prostě nenecháme?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Frank Cone: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/kvetiny-vcela-hmyz-kvest-12713579/

Taky vás nebaví sekat tráva? A proč ji teda sekáte? Co by tomu řekli lidi? Protože se to tak dělá? V době, kdy vymírá hmyz a každá louka, kde žije, se mění na parcely nebo pole stříkaná chemií, je potřeba poskytnout mu útočiště na vaší zahradě.

Článek

Pokud nemáme anglické podnebí, je hloupost udržovat anglický trávník.

Zvyk sekat trávník byl po staletí považován za samozřejmost, už je to tradice, ovšem co nám vlastně přináší. Estetiku? A dál? A není nějaká lepší alternativa, než aby všichni pěstovali na svých zahradách úplně stejnou rostlinu bez květů, která ani nic neprodukuje? Odpověď samozřejmě zní ano, je lepší alternativa. Ale proč se o tom vůbec bavit? Nestačí nám přeci jenom ta nakrátko sekaná tráva?

Odpověď zní ne. Louky, které kdysi ve velkém pokrývaly naši krajinu, postupně ustupují monotónním a chemicky ošetřovaným polím a dalším plochám, včetně zahrad s  anglickým trávníkem. Tento trend má za následek úbytek přirozeného prostředí, které slouží jako domov pro mnoho druhů hmyzu a dalších živých organismů. Dochází nám tu tak k poklesu biodiverzity a narušení ekosystémů. Ergo, hmyz nám vymírá a i ti, co ho mají za potravu. Což ve výsledku může výrazně poškodit, ne-li zničit celý potravní řetězec.

Alarmující čísla přináší studie provedená v roce 2019, která vyhodnocovala 73 studií o úbytku hmyzu napříč zeměkoulí. Ta uvádí, že skoro polovina druhů hmyzu v celosvětovém měřítku rychle vymírá a třetina je již ohrožena naprostým vymřením.

U sousedů v Německu je pak situace ještě daleko vážnější a můžeme se jen domnívat, že u nás tomu bude podobně. Jejich 27 let dlouhá studie, která skončila v roce 2017, vypozorovala 76% úbytek všeho polétavého hmyzu a to navíc v chráněných oblastech. To je 2,8% pokles za každý rok. Jedná se přitom o silný a stabilní klesající trend, který trval skoro tři dekády. Je tedy na místě se domnívat, že by samovolně pokračoval dál.

K obdobnému závěru ovšem dochází i takové Puerto Rico a jejich 36 let dlouhá studie, která byla navíc prováděna v deštných pralesech. Ta zaznamená po celou dobu měření meziroční úbytek hmyzu mezi 2,7 % a 2,2 % a tedy celkovou ztrátu 78-98 % hmyzu od roku 1982 do roku 2018.

O problému se lze dočíst zdezde. Popřípadě zde je odkaz na originální studii v angličtině, která se přímo o situaci v Německu a Puerto Ricu zmiňuje. V referencích této studie jsou pak odkazy na všechny studované studie.

Tak co kdybychom proměnili alespoň naši zahradu v jeho útočiště? Existuje mnoho alternativ k trávníku, které můžeme na našich zahradách vysadit. Jednou z nich jsou kobercové rostliny, které tvoří nízký, hustý koberec a nemusí se tak často ne-li vůbec sekat.

Můžete si na zahradě vytvořit cestičky z velkých kamenných desek nebo malých oblázků a vše okolo nechat na přírodě.

Představte si tu nádheru! Místo monotónního sečení trávníku se můžeme radovat z pestrých barev v různých ročních dobách. Vůni květů a bzukotu včel, které si přijdou nektar.

Mateřídouška a další skalničky jsou skvělé kobercovky, které přežijí i v horku a suché půdě s minimem vody. Není je tedy třeba nějak extra zalévat. Navíc vykvétají a dokáží tak ponořit celou zahradu do pestrých barev.

A nejsou to jen kobercové rostliny, které mohou nahradit trávník na naší zahradě. Můžeme se zaměřit na výsadbu květin a bylin, které též lákají včely a motýly a dávají jim obživu. Taková úžasná levandule je zejména neodolatelná pro motýly. A i taková hluchavka je velmi oblíbená u motýlů, včel a i dětí, které též rady vycucávají nektar z druhé strany květů.

Ovoce a bobule mohou také najít své místo v naší „netrávníkové“ zahradě. Když si vysadíte na zahradě jahody a maliny, nemusíte si už žádné kupovat a budete vědět, čím jsou hnojeny a stříkány, pokud vůbec něčím. Navíc jsou také oblíbenou potravou pro mnoho druhů ptáků a hmyzu. Dále takový rakytník se svými oranžovými bobulemi též láká ptáky a hmyz a jeho květy jsou zas oblíbeným zdrojem nektaru pro motýly a včely.

Nechme se tedy inspirovat přírodou a pusťme si ji trochu víc do našich zahrad a životů. Mít na zahradě pouze trávu už nestačí. Je to jednak nuda a jednak to přírodě nesvědčí.

Místo pravidelného sečení trávníku se raději zaměřme na výsadbu kobercových rostlin, květin, bylin, ovoce a keřů, které přitahují hmyz a poskytují mu útočiště a potravu. Udělá to vaši zahradu hezčí, živější a aktivně přispějete k obnově biodiverzity a zachování naší přírody.

Když si navíc dáte na zahradu „hmyzí domeček“, nebo si uděláte malou skalku, budete to pro užitečný hmyz úplně jako hotel a rád přijde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz