Hlavní obsah
Finance

Kdo nejvíce vydělá na rozšíření konfliktu na Blízkém východě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wy/cs/Bl%C3%ADzk%C3%BD_v%C3%BDchod#/media/File:Middle_East_regions_map_(cs).png

Obavy o rozšíření konfliktu mezi Izraelem a Palestinou narůstají čím dál tím více. Důvodem má být hrozba ze strany Íránu, který se postavil za Palestince v Gaze.

Článek

V zemích Perského zálivu se těží přibližně 32 % světové produkce ropy a 17 % světové produkce zemního plynu.

Kdo však na rozšíření konfliktu v celém tomto regionu vydělá nejvíce? Překvapivě pro spousty lidí to nebude jenom USA, ale bude to defacto jakákoliv jiná země exportující větší množství ropy i zemního plynu.

Země, které vydělají skutečně velké množství peněz v případě eskalace konfliktu a jeho rozšíření v celé oblasti jsou následující:

1. Rusko

  • Rusko má obrovské zásoby zemního plynu a ropy, jakákoliv eskalace konfliktu v tomto regionu může narušit těžbu ropy a zemního plynu v zemích Perského zálivu a tím snížit jejich množství na světovém trhu.
  • Rusko disponuje plynovody vedoucími do Evropy i do Číny a zároveň má i terminály na zkapalnění zemního plynu. Díky svému postavení a infrastruktuře, tak může vydělat poměrně snadno na dvou lokalitách zároveň. Do Evropy vedou také ropovody, kterými by mohlo snadno ropu dopravit.
  • Aktuálně se EU snaží obě tyto klíčové suroviny od Ruska neodebírat. Větší konflikt na Blízkém východě by však EU mohl donutit změnit politiku a opět se k surovinám z Ruska vrátit.

2. Kanada

  • Kanada je na tom defacto podobně jako Rusko. Disponuje zásobami ropy a zemního plynu. Ropu již nyní ve velkém exportuje do USA, dokonce je nyní jejím největším dodavatelem. V případě výpadku dodávek ropy ze zemí Perského zálivu by se mohl její podíl na dovozu ropy do USA ještě zvýšit.
  • Kanada má také poměrně dobrou pozici pro vývoz zemního plynu ve formě LNG a patří mezi nejvýznamnější producenty zemního plynu.

3. Norsko

  • Norsko disponuje opět jak zásobami ropy, tak zemního plynu. Obě tyto suroviny může snadno udat na trhu Evropě. Do Evropy vede dokonce hned několik plynovodů z Norska.
  • Norsko je od začátku války na Ukrajině největším dodavatelem plynu v Evropě a s eskalací konfliktu je možné, že se závislost Evropy na Norsku ještě zvýší.

4. Austrálie

  • Austrálie disponuje jak zásobami ropy, tak zemního plynu. Její nevýhodou je však vzdálenost od klíčových trhů v Evropě a USA. Rozhodně by však na tomto konfliktu vydělala, jelikož patří stále mezi nejvýznamnější dodavatele LNG. Mezi její největší odběratele patří Čína a další asijské země. Austrálie také vyváží ropu převážně do zemí jihovýchodní Asie.

5. Venezuela

  • Venezuela se posledních několik let potácela v těžké ekonomické krizi, jelikož její ekonomika byla a stále je silně závislá na cenách ropy. Zároveň se dostala pod sankce USA, čímž se jí zavřely dveře od největšího spotřebitele ropy na světě.
  • Již na začátku války na Ukrajině se v zahraničních médiích začalo psát o zmírnění sankcích uvalených na Venezuelu. S větším konfliktem na Blízkém východě by sankce mohly být zrušeny úplně a tato země s největšími potvrzenými zásobami ropy na světě by opět mohla prosperovat.

6. Spojené státy americké (USA)

  • Spojené státy na této krizi samozřejmě také vydělají, jelikož jsou největším exportérem zemního plynu na světě.
  • Jsou však stále závislé na dodávkách ropy z Blízkého východu. Ačkoliv se v posledních letech závislost na dovozu ropy z těchto zemích snížila, je stále dost velká aby ovlivnila zásobování. Právě tento rok jsou zásoby ropy ve Spojených státech na čtyřicetiletém minimu. Tento znatelný pokles zásob ropy byl způsoben především snížením těžby ropy ze strany států OPEC+, které se tak rozhodly zvýšit cenu ropy. Rozsáhlý konflikt na Blízkém východě, který by ovlivnil zásobování ropou není zcela v zájmu Spojených států.

Na větším konfliktu na Blízkém východě by vydělala spousta dalších zemí. Země, které jsem v tomto článku zmínil, jsou však jednoznačně jedny z nejdůležitějších na trhu s ropou a zemním plynem.

Anketa

Jaká země by na rozsáhlém konfliktu na Blízkém východě vydělala nejvíce?
USA
24,4 %
Rusko
65,4 %
Kanada
1,3 %
Norsko
2,6 %
Venezuela
1,3 %
Austrálie
1,3 %
Jiná země vyvážející ropu a zemní plyn
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz