Hlavní obsah
Názory a úvahy

Červená čára před ministerstvem a Pavel Blažek za ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec pro Milion chvilek

Guerillová akce Milionu chvilek „Za červenou čárou“ před ministerstvem spravedlnosti, úterý 28.3. 2023

Dnes ráno jsme Pavlu Blažkovi nakreslili červenou čáru před vstup do práce na ministerstvu spravedlnosti. Čáru, vyznačující demokratické hřiště, které Pavel Blažek svým střetem zájmů nezodpovědně překračuje. Obrazně a teď už i doslovně.

Článek

Vzpomínáte, jak se ve školce a někdy ještě i ve škole nesmělo stoupnout na praskliny nebo spáry v chodníku? Jak byla každá taková čára zapovězená? Nebo na to, jak se před pár lety na sociálních sítích objevil trend the floor is lava? Všechny tyhle hry ministra Blažka, zdá se, bezpečně minuly.

Pomyslné červené čáry demokratického hřiště svým působením na ministerstvu vesele pošlapává. I když je sám jako občan prověřován v živé kauze, jako ministr spravedlnosti se o danou kauzu a instituce, které ji šetří, velmi zajímá. A ke všemu říká, že v tom žádný problém nevidí, že v tom žádný problém není.

My tam ale problém vidíme. A aby ho, už konečně, viděl i pan Blažek, nakreslili jsme mu dnes ráno červenou čáru přímo před vstup do ministerstva. A zdá se, že si jí i dopisu, který jsme mu poslali už dříve, přece jen všiml.

V reakci na naši červenou čáru se dnes ministr Blažek pro ČTK vyjádřil, že nám na dopis odpoví a že žádné čáry nepřekračuje. No, na tom se bohužel neshodneme. Na odpověď se ale těšíme - když už nic jiného, je dobrý signál, že je ministr ochotný s občanskou společností komunikovat. A je dobře, že si všímá, že jsme připraveni kontrolovat a hlídat všechny politiky, i ty vládní.

Protože, jak řekla Jitka, která nám s kreslením pomáhala: „Politici nemůžou všechno a je tady určitá hranice, kterou by neměli překračovat. A když na to zapomenou, tak my jim to musíme připomenout.“

Nechceme ministra spravedlnosti ve střetu zájmů. S důvěrou lidí v politiky a právní stát se nevyplatí si zahrávat. Je křehká a těžko se obnovuje. Ale pokud už si chcete hrát, zkuste, pane ministře, třeba tu starou známou hru ze školky. Kdy se po čárách na chodníku ani na demokracii nešlape. A kdy ten, kdo na ni šlápne, hru prohraje, přizná to a ze svého místa na ministerstvu odstoupí. Jen tak budeme moct vyrůst ze školkových her. Jen tak už nebudete za červenou čárou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz