Hlavní obsah
Aktuální dění

Ministr Blažek ve střetu zájmů je jak fotbalista, který píská góly a fauly oběma týmům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milion chvilek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je za červenou čarou. Podle médií figuruje společně s kolegy z ODS v kauze manipulací s městským majetkem v Brně. Přesto z pozice ministra spravedlnosti rozhoduje o lidech a institucích, které kauzu šetří.

Článek

Dá se věřit, že rozhodčí, který je zároveň fotbalistou jednoho z týmů, bude pískat všem stejně? A dá se věřit, že důvěryhodně a nestranně bude jednat ministr Blažek?

V situaci, kdy je ministr spravedlnosti ve střetu zájmů, se nemůžeme spolehnout, že své pozice nebude využívat ve svůj prospěch. Střet zájmů Pavla Blažka zkrátka vrhá stín na každý jeho krok a oslabuje v této už tak dost náročné době důvěru lidí v politiky a v celý demokratický systém. To je nepřijatelné. Obzvlášť poté, co jsme z úst současných vládních politiků slýchali o změně politické kultury a přístupu k občanům. Důsledkem toho totiž může být příklon voličů k populistům nebo extremistům.

Střet zájmů ministra Blažka zpochybňuje i sebelepší kroky, které by v pozici udělal

Blažek ze své pozice ministra spravedlnosti opakovaně jeví mimořádný zájem o podrobnosti kauzy, ve které je skloňováno i jeho jméno. Otazníky pak pochopitelně vyvolávají hlavně ty jeho kroky, které mohou mít ve svém důsledku vliv na došetření celé kauzy. Jde například o: Snahy ministra o změny na Olomouckém vrchním státním zastupitelství, které brněnskou kauzu dozoruje. Podání kárné žaloby na trestního soudce Aleše Dufka, který vyhověl žádosti médií a na základě zákona o svobodném přístupu k informacím jim poskytl soudní příkazy k domovním prohlídkám v bytové kauze. Dotazování se na osobní život státní zástupkyně, která má kauzu na starost. Odmítnutí jmenovat soudce Aleše Novotného do funkce místopředsedy trestního úseku Krajského soudu v Brně, který by v případě žaloby Blažkových spolupracovníků kauzu soudil - proti tomuto rozhodnutí se ostatně ohradila Soudcovská unie ČR s tím, že Blažkovo odůvodnění představuje přímý a nepřípustný zásah moci výkonné do činnosti soudů.

Jakkoli je možné, že všechna tato rozhodnutí Pavla Blažka mají dobrý důvod a jsou správná, jistí si tím být nemůžeme. Jeho střet zájmů bohužel zpochybňuje i sebelepší kroky, které by v pozici ministra spravedlnosti udělal. A tím ho činí nedůvěryhodným a zranitelným.

Proto by měl Pavel Blažek z funkce ministra spravedlnosti sám odstoupit. A pokud to neudělá, měl by ho premiér Fiala odvolat. Ministerstvo spravedlnosti vytváří podmínky pro výkon spravedlnosti pro všechny občany. A ty musí platit pro všechny stejně. Pavel Blažek to však kvůli pochybnostem, které jeho střet zájmů vyvolává, zaručit nemůže. Proto by měl post ministra opustit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz