Hlavní obsah
Názory a úvahy

V novelizaci střetu zájmů chybí online média. Doplní je Senát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: Ibra Ibramovič, zdroj: Milion chvilek

Archivní fotka z akce Milionu chvilek z 1.3.2020

Novela o střetu zájmů, která politikům zakazuje vlastnit média, má jednu zásadní chybu – nevztahuje se na online platformy. Míč je teď na straně Senátu. Ten ale zatím pozměňovací návrh nechystá. Co se s tím dá dělat?

Článek

Za pouhý týden se bude Senát zabývat novelizací zákona o střetu zájmů, která má zakázat politikům vlastnit média. To je určitě krok správným směrem, který vítáme. Ostatně tehdejší opozice novelu zkvalitňující zákon o střetu zájmů i pod naším tlakem lidem přislíbila ještě před volbami. Teď, po roce a půl u moci, tuto novelu poslanci po dlouhých obstrukcích opozice schválili a ta se tak dostala do rukou senátorů. Bohužel je zde ale jedno velké „ale“ – novela nijak neřeší online média. Politici by tak dál mohli hrát nefér hru a ovlivňovat skrze jejich vlastnictví veřejné mínění ve svůj prospěch.

Demokracie stále v ohrožení

Vliv online médií na formování veřejné debaty nejde podceňovat. Když porovnáme tradiční tištěná média a jejich digitální protějšky, jako je například MF Dnes a iDnes, online média osloví výrazně větší počet čtenářů - u iDnes to je až 76 % všech čtenářů. A podobné je to i u ostatních médií. Dokud nebudou regulována i online média, Andrej Babiš nebo kterýkoli další politik bude moci stále vlastnit obrovskou část mediálního trhu a skrze ni si dělat politické promo. A to je pro demokracii destruktivní.

Senát to může zastavit

Ještě ale není pozdě. I když současný návrh online média nezahrnuje, není vše ztraceno. Senát má možnost online média do novely začlenit pozměňovacím návrhem. Jenže. Senát bude sněmovní návrh projednávat už 2. srpna. A pověřený výbor v Senátu navrhuje zákon schválit v původní podobě, tedy bez online médií.

Foto: Milion chvilek

Návrh pověřeného výboru Senátu

Pokud tedy Senát nepůjde cestou pozměňovacího návrhu, jak hodlá k řešení chybějících online médií dál přistoupit? Využije svou pravomoc předložit do Sněmovny návrh nového zákona o internetových médiích, který už bude regulaci vlastnictví online médií politiky zahrnovat? I když tato cesta není tak obvyklá a Senát ji příliš často nevyužívá, je to možnost jak ukázat vůli tento důležitý problém řešit. A na místě je další kroky a plány přiblížit i občanům. To, jak a jestli budou podstatnou chybějící část médií řešit poslanci či vládní politici, totiž není zřejmé.

Téma je teď každopádně na půdě Senátu a je na každém z nás právě po senátorech chtít, aby nenechali chybějící úpravu internetových médií vyšumět. Jak na to? Začít můžete hned. Dialogem s předsedou Senátu. Teď je nejvyšší čas ozvat se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz