Hlavní obsah
Názory a úvahy

Disentní stanovisko k valorizaci důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesplněné očekávání výše valorizace důchodů.

Článek

Předesílám, že nejsem právník, mám technické vzdělání. Domnívám se však, že se operuje nesprávně s pojmem legitimního očekávání starobních důchodců, kteří měli být údajně snížením valorizací zklamáni nebo dokonce ošizeni ve svých oprávněných očekáváních. Již během roku 2022 byly v mediálním prostoru publikovány zprávy o neudržitelnosti nastavení valorizací při vysoké inflaci. Důkazem byl i můj starobní důchod, který procentuálně narostl o více než čtvrtinu během necelého roku. Růst důchodů byl výrazně vyšší než růst minimální i průměrné mzdy. Že k úpravě vzorce valorizací musí dojít, bylo zcela zřejmé a v tom ohledu každý senior, který si udržuje trochu přehled o trendech ve společnosti, musel snížení růstu důchodů očekávat. Argument, že šlo o 20 miliard v roce 2023, není úplný. Tyto miliardy by se propisovaly do vyplácených důchodů po všechny další roky, pokud by nedošlo ke snížení důchodů jako v Řecku. Bylo proto nutné jednat rychle. Za rozhodnutí ústavního soudu jsem rád, prokázal schopnost komplexního posouzení situace ve prospěch společnosti, přestože by nebyl problém vypracovat rigidní právní stanovisko, které by mu zřejmě velmi zvýšilo popularitu u laické veřejnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám