Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je i můj mozek ovlivněný ruskou propagandou? Otestuj se

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/portrait-male-health-worker_14602966.htm

Šíření dezinformací je dlouhodobě používaným nástrojem Ruska k destabilizaci Západu. Na síle nabralo při přípravě války i během ní. Nakolik dezinformace zasáhly i mě, pomůže ukázat následující test.

Článek

Úvod

Vidíme to kolem sebe dnes a denně, mozky mnohých našich spoluobčanů zcela nebo částečně vymyté ruskou propagandou. Šíření ruských dezinformací nezačalo ruskou válkou na Ukrajině, ale je dlouhodobým a úspěšně používaným nástrojem Ruska k destabilizaci Západu a k prosazování ruského vlivu. Předkládaný test umožňuje čtenáři nastavit zrcadlo, jakou měrou mohly ruské dezinformace dopadnout i na něho.

Způsob testování a způsob hodnocení

Test předkládá 14 různých problematických tvrzení (odstavců), ke kterým čtenář vyjadřuje svůj souhlas nebo nesouhlas. Některá tvrzení jsou doplněna vysvětlujícím úvodem obsahujícím související fakta.

Za každou odpověď si čtenář může připsat:

  • 0 bodů za odpověď „Ne, nesouhlasím“
  • 1 bod za odpověď „Částečně souhlasím, něco na tom bude“
  • 2 body za odpověď „Ano, souhlasím“

Vlastní test

Úvodní tři tvrzení (odstavce) testu nemají konkrétní vztah k ruské válečné agresi na Ukrajině, jen zkoumají způsob, jakým je čtenář zvyklý zacházet s informacemi. Poté následují odstavce z doby předcházející válce, odstavce z průběhu války, a nakonec odstavce zabývající se způsobem ukončení války.

1.   Lživá veřejnoprávní média

Úvod: Neuvěřitelně velký počet našich spoluobčanů zásadně nesleduje profesionální veřejnoprávní zpravodajství, protože mu nevěří. Paradoxně však neváhají naprosto slepě důvěřovat informacím, o jejichž původu nemají nejmenší tušení, a nekriticky přebírají názory kamarádů.

Testovací tvrzení

Zásadně nesleduji zpravodajství České televize či jiných veřejnoprávních médií, protože jsou cíleně nepravdivá a zavádějící. Pravdivý obraz situace si vytvářím z jiných zdrojů, z internetu a ze zpráv od mých přátel, kteří se v situaci orientují velmi dobře.

2.   Pravda bývá někde uprostřed

Úvod: Názor, že pravdu je třeba vždy hledat uprostřed protichůdných tvrzení, je pomýlený, a jen přilévá olej do ohně dezinformačních kampaní. Pokud v diskuzi zazní pravdivý názor, je prostě pravda na straně pravdivého názoru. Relativizace pravdy je velkým úspěchem šiřitelů dezinformací, jejichž cílem je vyvolat dojem, že objektivní pravda neexistuje.

Testovací tvrzení

Když zachytím velmi překvapivou informaci z neveřejných zdrojů, a z veřejných zdrojů se ji nedaří potvrdit, přesto jsem ochotný takové informaci věřit a dál ji šířit, protože „na každém šprochu je pravdy trochu, a pravda bývá někde uprostřed“.

3.   Covid-19 rozprašovaný z letadel

Úvod: Tento bod souvisí s ochotou věřit každému nesmyslu. Neuvěřitelně početná část našich spoluobčanů byla během pandemie Covid-19 ochotná věřit úplným nesmyslům a dále je aktivně šířit, a podobně se chovají i během ruské válečné agrese proti Ukrajině.

Testovací tvrzení

Covid-19 byl uměle vyvolán spiknutím mocných s cílem zredukovat počet obyvatel na Zemi, a byl různými způsoby uměle šířen, například práškováním z letadel.

4.   Mezinárodní dohody nemusí Rusko dodržovat

Úvod: V roce 1994 bylo podepsáno ukrajinsko-americko-rusko-britské budapešťské memorandum, kterým se Ukrajina vzdala jaderného arzenálu výměnou za záruky její územní celistvosti.

Testovací tvrzení

Ruský podpis pod budapešťským memorandem nevidím jako problém. Následná ruská anexe Krymu v roce 2014 byla podle mého názoru v pořádku, protože v situacích, kdy je možné jednat z pozice síly, není nutné na existující mezinárodní dohody a závazky brát jakékoliv ohledy.

5.  Ruské dezinformační kampaně související s anexí Krymu

Úvod: Po anexi Krymu v roce 2014 Vladimír Putin celý rok popíral přítomnost ruských vojáků na Krymu. Když uběhnul rok, Putin se už vydařenou anexí Krymu s využitím ruských vojáků začal otevřeně chlubit.

Testovací tvrzení

Nemám s tím problém, dezinformační kampaně jsou nezbytnou součástí válečné propagandy. Když se ruský prezident okázale chlubí něčím, co dříve zapíral, nechápu to jako výsměch pravdě, ale jen jako běžnou součást politické taktiky.

6.   Šíření ruských lží z doby před invazí na Ukrajinu

Úvod: Všichni jsme toho byli svědky. V období předcházejícím ruské invazi na Ukrajinu americké zpravodajské služby informovaly o blížící se ruské invazi. Ruská strana tehdy obviňovala Američany ze lživých provokací, a prohlašovala, že invazi na Ukrajinu nepřipravuje – šlo prý jen o cvičení, ze kterého se vojáci již začínají vracet, ruská televize ukazovala kolony ruské techniky vracející se do vnitrozemí Ruska. Ruský vpád na Ukrajinu následně ukázal, že lhářem bylo po celou tu dobu Rusko, nikoliv Američané.

Testovací tvrzení

Pro výše popsané otevřené lži z ruské strany mám pochopení. Šíření prokazatelných lží v době příprav na válku k válečné mašinerii prostě patří.

7.   Energetická válka Ruska proti Evropě před invazí na Ukrajinu

Úvod: Ruská příprava na válku probíhala i v energetické rovině. Rusko se dlouhodobě snažilo prohlubovat energetickou závislost Evropy na ruských surovinách, aby takovou závislost mohlo následně používat jako zbraň. Již v období před vpádem na Ukrajinu vyvolalo Rusko energetickou krizi v Evropě umělým vyšroubováním cen plynu zadržováním jeho dodávek v situaci, kdy vědělo, že transformace německé energetiky je postavena právě na využívání dodávek ruského plynu.

Testovací tvrzení

Podle mého názoru je výše popsané chování Ruska legitimní. Účel světí prostředky, takže je naprosto pochopitelné, že se Rusko snažilo využít všechny dostupné prostředky k destabilizaci Západu před plánovanou vojenskou invazí na Ukrajinu.

8.   Není to válka, ale mediální bublina

Testovací tvrzení

Válka na Ukrajině neexistuje v rozsahu, který se nám snaží předkládat veřejnoprávní média, ale jde o velmi omezenou vojenskou operaci. Obrázky zničených ukrajinských měst a reportáže o utrpení Ukrajinců jsou dezinformačním dílem veřejnoprávního zpravodajství.

9.   To Západ zmanipuloval Ukrajince k obraně proti Rusku

Úvod: Vraťme se do situace, kterou si dobře pamatujeme. Po vpádu Ruska na Ukrajinu dávaly americké zpravodajské služby Ukrajině jen zhruba 3 dny do úplné kapitulace a nabízely evakuaci ukrajinskému prezidentovi. Překvapivě úspěšný, úporný a hrdinný boj Ukrajinců za nezávislost Ukrajiny postupně vyvolal solidaritu Západu a nastartoval zpočátku velmi váhavé dodávky západní pomoci. Přesto je Západ Ruskem obviňován, že Rusko a Ukrajinu do války vmanipuloval.

Testovací tvrzení

Navzdory faktům uvedeným výše souhlasím s ruským narativem, že nejde o boj Ukrajinců. Do obrany své země vmanipuloval Ukrajince Západ, který je odhodlán prostřednictvím Ukrajinců bojovat proti Rusku až do posledního Ukrajince.

10.  Podmanění Ukrajiny jako legitimní zájem Ruska

Úvod: Válka začala pokusem o obsazení Kyjeva a pokusem o svržení ukrajinské vlády, Rusko se netajilo úmyslem ukončit existenci Ukrajiny jako samostatného státu, podle ruské rétoriky Ukrajina nemá právo na samostatnou existenci.

Testovací tvrzení

Tato pozice Moskvy je mi srozumitelná, o osudech menších států vždy rozhodovaly silnější mocnosti. Snahu o podmanění Ukrajiny tudíž považuji za legitimní zájem Moskvy.

11.   Únosy ukrajinských dětí do Ruska, ruské válečné zločiny

Testovací tvrzení

Když se kácí les, létají třísky. Mám pochopení pro to, že válka přináší i stinné stránky, jako jsou válečné zločiny. Za ruské válečné zločiny mohou především Ukrajinci a jejich podporovatelé, protože nebýt ukrajinského odporu a nebýt mezinárodní pomoci, už dávno se neválčilo.

12.   Ukončení humanitární pomoci Ukrajině

Úvod: Asi každý z nás narazil na „zaručené“ zprávy, kdy kamarád číhosi kamaráda na vlastní oči v některém ukrajinském městě viděl, jak tam úplně neskutečně roste blahobyt pramenící z pomoci, kterou Ukrajinu okolní svět masivně zahrnuje. Mercedesy vyšších tříd jsou na Ukrajině díky zahraniční pomoci naprostým standardem :-)

Testovací tvrzení

Jsem pro ukončení humanitární pomoci Ukrajině, protože se Ukrajinci za války mají velmi dobře, a humanitární a hospodářskou pomoc jen zneužívají k navyšování svého blahobytu.

13.   Ukončení dodávek vojenské pomoci Ukrajině

Úvod: Nenajdeme člověka, který by se odvážil tvrdit, že obrana Ukrajiny může být úspěšná bez zahraničních dodávek vojenské pomoci. Volání po zastavení vojenských dodávek Ukrajině je tedy voláním po kapitulaci Ukrajiny.

Testovací tvrzení

Jsem pro okamžité ukončení dodávek vojenské pomoci Ukrajině, ačkoliv je zřejmé, že v takové situaci se Ukrajina nemá šanci ruské agresi ubránit.

14.   Pád Ukrajiny jako cesta k míru v Evropě

Úvod: Z historie minulého století víme, že ustupování agresorovi není cestou k míru, ale k ještě rozsáhlejšímu konfliktu.

Testovací tvrzení

Pád Ukrajiny a její podrobení Rusku, to je podle mého názoru správná cesta ke kýženému míru v Evropě.

15.   Rusko jako důvěryhodný partner

Úvod: Rusko anexí Krymu a pozdějším vpádem na Ukrajinu ukázalo pohrdání mezinárodními dohodami, konkrétně dohodou mocností o garancích územní celistvosti Ukrajiny, kterou v roce 1994 samo podepsalo. Otevřené šíření lží je každodenně používaným nástrojem ruské propagandy.

Testovací tvrzení

Navzdory všemu výše uvedenému pokládám Rusko za důvěryhodnou stranu k jednání o urovnání situace na Ukrajině. Podpis ruského prezidenta pod takovou dohodou by podle mého názoru měl svoji váhu.

16.   Potlačování svobody názoru v Česku

Úvod: Falešný komplex mučedníka patří k základní výbavě každého šiřitele ruských dezinformací. Zvláště k smíchu je, když takoví lidé o svém pronásledování svobodně křičí do ampliónů na povolených demonstracích, které otevřeně svolávají. Napadlo je někdy, co by se stalo, kdyby v opačném gardu vyzkoušeli podpořit Ukrajinu uprostřed Ruska?

Testovací tvrzení

V Česku dochází k potlačování základních lidských práv, protože zastáncům Putinovy války na Ukrajině je upíráno právo na jejich názor a jsou pronásledováni.

17.   Podporovatelé Ukrajiny jako váleční štváči a šiřitelé nenávisti

Úvod: Setkáváme se s tím dnes a denně, se snahou z černé dělat bílou a naopak. Podporovatelé ruské válečné mašinerie se staví do role obránců míru, a z lidí podporujících těžce zkoušenou Ukrajinu dělají válečné štváče. Zatímco čeští Putinovi příznivci pořádají hlasité demonstrace a své názory agresivně šíří ve svém okolí, když se s nimi pustíte do debaty a vyjádříte svůj názor, označí vás za netolerantního šiřitele nenávisti.

Testovací tvrzení

Lidé podporující Ukrajinu jsou válečnými štváči a šiřiteli nenávisti. Jejich podpora Ukrajiny jen prodlužuje utrpení mnoha lidí.

Vyhodnocení testu

26-34 bodů

Vysoká míra postižení ruskou propagandou s téměř beznadějnou prognózou dalšího vývoje. Jedinou terapií s určitou šancí na úspěch je několikaměsíční pobyt na východě Ukrajiny.

18-25 bodů

Vysoká míra postižení vyžadující klinickou péči.

7-17 bodů

Střední míra postižení, doporučenou terapií je sledování zavrhovaných médií veřejné služby.

3-6 bodů

Méně závažné postižení, které může odeznít i bez potřeby speciální terapie, jen pouhým zvýšením kritické pozornosti k obsahu přebíraných informací.

0-2 body

Gratulace! Ve vašem případě ruská válečná propaganda nedopadá na úrodnou půdu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz