Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miloš (66) žil 5 let na ulici. Dejte mu s námi šanci na bydlení, léky i práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mirek Čepický

První setkání s Milošem, 13. ledna 2024

V lednu jsem ho našel v mrazech v Brně na ulici. Pak vzbudil velký zájem více lidí, kteří mu spontánně začali pomáhat. Je to jeho velká šance na návrat do lepšího života. Má to cenu? Věříme, že ano. Přidáte se?

Článek

Příběh Miloše je reálný, právě probíhá, můžete se do něj zapojit. Je zároveň otevřený, nevíme, jak dopadne, ale zatím se vyvíjí dobře.

Potkal jsem ho 13. ledna 2024 ráno před devátou ráno v jedné brněnské pasáži. Byl jeden stupeň pod nulou. V noci bylo ještě chladněji. Měl spacák do minus dvaceti. Dostal ho od kamarádů vojáků, protože dříve sám v armádě sloužil. Chtěl si povídat, sdílet svůj příběh.

Když jsem dal příspěvek o něm na sociální sítě, myslel jsem, že mu někdo z Brna maximálně přinese jídlo nebo peníze. Zvedla se velká vlna podpory lidí z různých koutů Česka i přímo z Brna a někteří byli opravdu akční. Brzy díky nim spal Miloš několik nocí v penzionu. Zvládl díky tomu zase chodit bez berle, protože mu se mu omrzlé nohy s několika amputovanými prsty začaly zlepšovat.

Penzion byl ale jen krátkodobé řešení. Spojili jsme se s brněnskou Armádou spásy a začali jsme hledat řešení systematické a dlouhodobé.

Miloš měl velké štěstí, že měla brněnská Armáda spásy zrovna volný pokoj a věřila, že lidé na jeho velkou životní změnu přispějí, aby se pokryly první měsíce jeho života v Armádě spásy. Sbírku se podařilo vyhlásit v pátek 26. ledna, zapojit se můžete tady: https://www.darujme.cz/promilose.

Když se vybere více peněz, pomůže díky tomu Armáda spásy dalším lidem bez domova, kteří pomoc chtějí. Miloš nám opakovaně řekl, že by byl blázen, kdyby tuhle šanci a vlnu podpory nevyužil. Chce si dát život víc dopořádku a začít i pracovat.

Všichni, kdo mu pomáháme, si dobře uvědomujeme, že tahle cesta není snadná, hodně lidí z ulice ji nezvládne. Mnozí ale ano. Jestli má Miloš šanci, tak je to právě teď.

Peníze vybrané ve sbírce jdou přímo brněnské Armádě spásy, která je využije na pomoc.

Díky moc všem, kteří jste Milošovi pomohli nebo teď pomůžete. Když mu umožníme tenhle start, bude pak na něm, jak ho využije.

Když se to povede, bude to naděje i pro jiné lidi v podobné situaci, že to jde.

Foto: Mirek Čepický

Miloš v pokoji Armády spásy, 26. ledna 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám