Hlavní obsah

Mlčení o mzdách padne: „Kolik bereš?“ bude otázka roku!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

„Kolik máš na výplatní pásce?“ Ano, slyšíte správně, novela zákona, která zakazuje zaměstnavatelům zakazovat nám mluvit o našich mzdách, je tu!

Článek

Vážení přátelé, připravte se na revoluci v práci! Už brzy nebudeme muset tajit, kolik bereme,

ani se ošívat, když na nás kolega vypálí to nejtěžší dělo firemní politiky: „Kolik máš na výplatní pásce?“ Ano, slyšíte správně, novela zákona, která zakazuje zaměstnavatelům zakazovat nám mluvit o našich mzdách, je tu!

Co to znamená? Jednoduše: mlčení padne. A nastane chaos.

Foto: Mirka Hozakova

stažený soubor (11)

Výhody nové úpravy

  1. Konečně spravedlnost!Už žádné podezírání, jestli Pepa z marketingu nedostává víc jen proto, že umí lépe lichotit šéfovi, nebo že včera přinesl babiččiny koláčky na poradu. A Zuzana, co se vždycky usmívá a nikdy neodmlouvá? No jo, ta si určitě žije jako princezna, že jo? Tak to se teď všechno ukáže!
  2. Motivace jako prase!Znáte to, když po náročném týdnu odvedete skvělou práci a v duchu si říkáte: „Za tohle bych si zasloužil minimálně zlatou medaili a bonus.“ A pak zjistíte, že Honza z vedlejšího týmu za podobnou práci dostává o pět tisíc víc? Není lepší motivace než vidět, jak někteří dostávají víc za to samé. To vás nakopne!
  3. Konec drbů a spekulací!Konec s poťouchlými debatami u kávy: „Slyšela jsem, že Lenka má o dvacet tisíc víc, než všichni ostatní, ale nikomu to neříkej, jo?“ Teď už nebude co tajit! Prostě se na to zeptáte, a bude jasno. Tedy… teoreticky.

Jak to bude fungovat v praxi?

Novela zákona zakazuje zaměstnavatelům vynucovat mlčenlivost ohledně platů mezi zaměstnanci. To znamená, že pokud se zeptáte kolegy, kolik bere, může vám to říct, aniž by se musel obávat toho, že ho zítra povolají na kobereček. A vy? No, vy se můžete smát nebo plakat, podle toho, jak moc vás realita zasáhne.

Nevýhody: Rozdělení, závist a boj o vyšší platy

  1. Válka v kanceláři!Znáte to, když si myslíte, že všechno je OK, a pak najednou bum! Zjistíte, že váš kolega, který tráví většinu času prokrastinací na YouTube, bere víc než vy? No, a teď si představte, jak mu po tomhle odhalení podáte ruku na konci směny. Tady jde diplomacie stranou.
  2. Ztráta iluzí.Měli jste krásnou, růžovou bublinu, ve které jste si mysleli, že jste docela slušně placení? Tak ta teď praskne. Zjistíte, že nejste žádný „top performer“, ale průměrný zaměstnanec se „super cenou“, kterou ovšem firma nevidí tak „super“, jak jste doufali.
  3. Nový level konkurence.Už to nebude jenom o tom, kdo přijde první do práce a kdo má lepší grafy na prezentaci. Teď začne soutěž „Kdo si vyjednal lepší plat!“ Každý meeting bude mít podtext: „Kdo si zaslouží větší odměnu?“

Zákon v praxi: Co přesně se změní?

Novela zákona stanoví, že zaměstnavatelé již nebudou moci zakazovat svým zaměstnancům sdílet informace o mzdách. Pokud se tedy kolegy zeptáte, kolik má na výplatní pásce, má plné právo vám to říct. A vy máte plné právo se rozhořčit (nebo naopak zaradovat), jak moc vás vaše firma miluje – nebo nemiluje.

Důležité je, že zaměstnavatel nesmí vytvářet žádný tlak, aby lidé o platech mlčeli. Může vám to znít jako maličkost, ale přináší to velké změny do každodenního života v kanceláři. Už žádné zmatky, už žádné spekulace. Přímá otázka, přímá odpověď.

Je jasné, že s touto novelou zákona přijde spousta změn – některé k lepšímu, jiné možná k horšímu. Konečně získáme přehled o tom, kdo má jakou mzdu, a tím se otevřou dveře k větší transparentnosti a spravedlnosti. Na druhou stranu nás možná čeká i vlna frustrace a závisti, když zjistíme, že ne všichni jsou oceňováni stejně.

Tak co říkáte, milí čtenáři? Jste připraveni se ptát a sdílet? Nebo se obáváte, jaké následky to může mít?

https://www.everythingblog.info/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám