Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politické přídavky: 6,95 % k dobru, hasiči dostanou na pivo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

V posledních dnech jsme se dozvěděli o dalších rozhodnutích, které se týkají otázky spravedlnosti.

Článek

Zatímco politici si odhlasovali zvýšení platu o 6,95 %, hasiči, policisté a zdravotníci dostanou přidáno „štědrých“ 1500 korun hrubého. Přestože se může zdát, že těchto pár procent navíc není velký rozdíl, když se podíváme blíže na čísla, situace nabírá trochu absurdnější ráz.

Základní plat poslance se pohybuje okolo 100 000 Kč měsíčně. Zvýšení o 6,95 % pro ně tedy znamená nárůst o téměř 7 000 Kč. Na druhé straně zdravotník, jehož průměrný plat je přibližně 40 000 Kč, dostane zvýšení o pouhých 1500 Kč hrubého. V procentech to znamená asi 3,75 %. Policisté a hasiči, s platy okolo 35 000 Kč, se dočkají ještě skromnějšího zvýšení.

Jak to tedy vypadá v praxi? Politikům se zvýší platy, což jim může pokrýt inflaci a zajistí udržení stejné životní úrovně. Hasič, který je u zásahu a nasazuje život, bude rád, když si za svůj „příspěvek“ může koupit dvě plné nádrže do auta. Zdravotní sestra, která pracuje v neuvěřitelném tlaku a stresu, si za svých 1500 Kč pořídí…, možná lepší obědy v nemocniční kantýně.

Proč se politici rozhodli přilepšit si téměř o 7 %, zatímco ti, kdo skutečně nasazují své životy, dostanou sotva třetinu tohoto navýšení? Otázka, kterou si pokládá čím dál více lidí. Vždyť ti, kdo stojí v první linii – zdravotníci, hasiči a policisté – jsou často přepracovaní, podhodnocení a jejich pracovní podmínky se jen zhoršují.

Politici mají na svých bedrech velkou zodpovědnost – rozhodují o zákonech, které ovlivňují nás všechny. Ale hasiči, policisté a zdravotníci mají na svých bedrech doslova lidské životy. Měli bychom tedy očekávat, že jejich ohodnocení bude reflektovat tuto skutečnost.

Zdravotnický systém trpí dlouhodobým nedostatkem financí a pracovníků, jsou často na pokraji vyhoření. Policie a hasiči se potýkají s nedostatkem lidí, zastaralým vybavením.

Proč tedy politik cítí potřebu navyšovat své platy výrazněji než těm, kteří jsou skutečně na „frontové linii“? Odpověď zůstává zahalena v mlze jednání a vznesených slov o „nezbytných úpravách“.

Humor stranou, skutečnost, že politici dostanou přidáno téměř 7 %, zatímco hrdinové pouze 1500 Kč, je výsměchem. Těm, kdo zajišťuje bezpečí, zdraví a pořádek, bychom měli přidávat adekvátně – a ne je držet na pokraji existenčního minima. Tleskání na balkónech během pandemie bylo sice krásné gesto, ale jaksi nestačí k zaplacení účtů. Pokud má někdo skutečně dostat odměnu za svou práci, pak jsou to právě ti, kteří pro nás nejvíce riskují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám