Hlavní obsah
Příroda a ekologie

10 nejvýznamnějších odchovů Zoo Praha od roku 1931

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

Samička luskouna krátkoocasého Šiška se snaží vést matce Tang na ocase. Moc jí to ale nejde, protože je už příliš velká.

Samičce luskouna krátkoocasého Šišce bylo ve středu půl roku. Její odchov můžeme považovat za završený – a do seznamu historických úspěchů Zoo Praha zanést další položku, v tomto případě tučným písmem.

Článek

Odchov Šišky je zásadní nejenom proto, že byl spojen s řadou úskalí, ale také z toho důvodu, že jde o první mládě luskouna odchované v Evropě. Přitom je třeba zdůraznit, že tito šupinatí savci žijící v subsaharské Africe a jižní Asii jsou vysoce ohrožení nelegálním lovem a obchodem. Ostatně pozornost, která je Šišce věnována ve světě zoologických zahrad, význam jejího odchovu jen potvrzuje.

A jestliže jsem se zmínil o zápisu tučným písmem, měl bych zmínit kontext, ve kterém bude Šiška uvedena. Pokusil jsem se proto sestavit desítku největších chovatelských úspěchů Zoo Praha od jejího založení do dneška. Nebyl to úplně jednoduchý úkol, protože v každém podobném seznamu se nutně mísí chovatelská, vědecká, ochranářská i marketingová hlediska, nicméně zde vám předkládám výsledek:

1933   kůň Převalského – první hříbě v Zoo Praha

1937  kondor andský – 2. odchov na světě (1. publikovaný)

1942   medvěd lední – Sněhulka – ve světovém měřítku jedinečný umělý odchov (v roce 1947 pak Polárka – 1. přirozený odchov v Československu)

1972   gepard  – jeden z prvních odchovů v Evropě

1989  hrabáč kapský – 1. odchov v Československu, 3. v Evropě

1998  dracena krokodýlovitá – světový prvoodchov

2004  gorila nížinná – Moja – 1. odchov v České republice

2012  sojkovec rezavouchý – 1. odchov ve světových zoologických zahradách

2012  želva korunkatá – světový prvoodchov spojený s objevem způsobu rozmnožování

2023   luskoun krátkoocasý – Šiška – 1. odchov luskouna v Evropě

A co nás čeká dál? Jaké významné odchovy bychom si přáli do budoucna? Rád bych si vsadil na velemloky. Anebo člunozobce… Historické úspěchy se však plánovat nedají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz