Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šiška coby elitní modelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

Joel Sartore při fotografování Šišky, prvního luskouna odchovaného v Evropě.

Představte si, že by sem kvůli české celebritě přiletěl ten nejslavnější módní fotograf. To se jen tak nestane. Ve svém oboru největší fotografická veličina však cestu do Prahy podstoupila, aby zachytila luskouní samičku Šišku.

Článek

Slavný americký fotograf zvířat Joel Sartore k nám do Zoo Praha přicestoval v prosinci a v improvizovaném ateliéru v zázemí Indonéské džungle pořídil sérii snímků Šišky. Jeden z nich jsme vybrali na billboardy a citylighty, kterými upozorňujeme na její první narozeniny.

Joel má za sebou výjimečnou kariéru fotografa zvířat v divočině. Nad jeho snímky, které publikoval zejména v National Geographic Magazine, se tají dech. Skutečně globální proslulosti však dosáhl až projektem The Photo Ark. V jeho rámci se snaží zachytit pokud možno všechny druhy živočichů, které jsou chovány v lidské péči, a pomoci jejich ochraně – anebo alespoň zachovat jejich podobu pro případ, že by se je zachránit nepodařilo.

Svou práci na fotografické Arše zahájil Joel v roce 2006. Když měl loni na podzim přednášku na konferenci Světové asociace zoologických zahrad v San Diegu, s velkou otevřeností (a v doprovodu velmi intimních fotografií) vzpomínal, jak jeho manželka onemocněla rakovinou prsu a jak po roce, kdy o ni doma pečoval, přehodnotil svůj život. Začal objíždět zoologické zahrady a další chovatelská zařízení po celém světě a dokumentovat jedno zvíře po druhém. Pracuje vždy s černým, nebo bílým pozadím. Menší druhy fotografuje v malém fotostanu, pro ty větší zřizuje improvizované ateliéry přímo v jejich ubikacích. V září 2017 oznámil, že má takto zachyceno 7 000 druhů. Nyní je jich 15 325. Mimochodem, v rámci zmíněné přednášky promítl také tabuli s mnoha druhy žab. Všechny jsou již vyhubené.

S Joelem se známe řadu let. Je ovšem pravda, že do naší zoo se musel dost složitě probojovávat. Někteří kolegové nechtěli kvůli jeho snímkům manipulovat se zvířaty a vystavovat je riziku. Nakonec se je ale podařilo přesvědčit, že hodnota Joelových fotografií potenciální riziko významně převyšuje. Pracoval tak u nás v letech 2018 a 2022.

Po jeho loňské přednášce v San Diegu jsem Joela požádal, zda by nepřijel vyfotografovat naši pýchu – Šišku. Souhlasil a v sobotu 16. prosince skutečně dorazil. Ze všeho nejdřív nasnímal Šišku a poté si udělal ještě snímky pár dalších zvířat. Ale hlavní byly fotografie Šišky, které nám dal zdarma a obratem plně k dispozici (přitom ani to „obratem“ není samozřejmost, protože jeho tým nyní zpracovává fotografie se zhruba osmiměsíčním zpožděním).

Díky Joelovi se tak Šiška stala elitní modelkou a její jedinečný snímek někde již můžete obdivovat v ulicích, jinde se objeví v příštích dnech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz