Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Po sedmdesáti letech první ježura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

Pýchavka před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim.

Začal jsem jí říkat Pýchavka, třebaže by se nabízelo spíš Píchavka. Jenže na prvním záběru kamer nebyly její bodliny skoro vůbec patrné a připomínala mi houbu pýchavku. Takže Pýchavka. Naše první úspěšně odchované mládě ježury australské.

Článek

S výjimkou několikaleté přestávky máme v Zoo Praha ježury sedmdesát let. Jsou to opravdu pozoruhodná zvířata, a třebaže na první pohled mohou působit jako přerostlí ježci, ve skutečnosti jde o ptakořitné savce, kteří vykazují řadu plazích znaků. Například snášejí vejce. Odchov ježur v lidské péči je ovšem extrémně náročný – a nyní se podařil i v naší zoologické zahradě.

Pýchavka se vylíhla přibližně v polovině prosince 2022 a vak své matky opustila začátkem února 2023. Mlčení o její existenci jsem však prolomil až na Silvestra, kdy už jí byl (počítáno od vylíhnutí z vejce) víc než rok. Mělo to dobrý důvod. Udělali jsme totiž neblahou zkušenost s předchozím ježuřím mládětem, kterému jsme říkali Vrána. To uhynulo v osmi měsících v listopadu 2021. Jak se u ježur v lidské péči stává, nezvládlo přechod z mateřského mléka na pevnou potravu.

Foto: Miroslav Bobek

Veterinář Roman Vodička a chovatel David Vala dávají Pýchavce narkózu. Foto Miroslav Bobek

Ostatně stejný osud tak tak že nepotkal Pýchavku. Ta začala během léta ztrácet na váze. V polovině června měla 1319 gramů a začátkem října už jen 1000. Bylo zřejmé, že něco není v pořádku. Po konzultacích s experty ze Zoo San Diego proto kolegové mládě uspali, zrentgenovali a vyšetřili. Mělo zažívací trakt plný písku a trpělo kokcidiózou. Bylo nezbytné ho v anestézii nakrmit sondou a podat mu antiparazitika. To se ovšem snadno napíše, ale mnohem hůř udělá… A celou tuto mimořádně náročnou proceduru přitom bylo nezbytné zopakovat čtyřikrát! Hmotnost mláděte klesla až na 870 gramů, postupně se však podařilo ho zbavit písku v zažívacím traktu a potlačit nákazu kokcidiemi. Nakonec – po několika měsících bez přirozeného příjmu potravy! – se obnovil i jeho apetyt a začalo přibývat na váze.

Při posledním vážení už měla Pýchavka 1605 gramů. Její úspěšný odchov se podařil jen díky výjimečnému úsilí chovatele Davida Valy, veterináře Romana Vodičky a kurátora Pavla Brandla. Myslím, že definitivní jméno by jí měli vybrat právě oni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz