Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Duni má mládě, příběh pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

První snímek Duni s novorozeným mládětem.

V úterý 2. ledna porodila gorilí samička Duni mládě. Je to skvělá zpráva nejenom proto, že jde o první mládě gorily narozené v naší Rezervaci Dja, ale také z toho důvodu, že se v Praze začala psát další kapitola příběhu slavné Moji.

Článek

Přitom chybělo jen málo a všechno mohlo být jinak. Při plánování nového pavilonu goril jsme počítali s tím, že v něm vznikne chovná skupina, ve které populárního Richarda nahradí jiný stříbrohřbetý samec. Důvod byl jasný: Richard, jehož linie je tzv. přereprezentována, dostal pro další rozmnožování od koordinátora evropského chovu goril nekompromisní stopku. Beze změny vůdčího samce bychom tak v novém pavilonu nemohli počítat s mláďaty.

S postupujícím časem však v zoo převážily obavy, že ponechání Richarda s jeho syny a spojení samic s novým samcem by vyvolaly silnou negativní odezvu veřejnosti. Jednoho dne už bylo zdánlivě samozřejmé, že Richard se spolu se samicemi přestěhuje do nového pavilonu, byť to bude znamenat, že dalších řekněme dvacet let tam budeme mít pouze expoziční skupinu bez jediného mláděte.

V době, kdy už se plánovalo stěhování goril, jsem však převzal zodpovědnost za zdánlivě kontroverzní rozhodnutí: Richard zůstane se svými dvěma syny ve starém pavilonu, kde je zvyklý, a k samicím dáme jiného vůdčího samce. Nebylo snadné toto rozhodnutí vysvětlovat a obhajovat, a to tím spíš, že jsme byli vázáni mlčením o jedné velmi důležité okolnosti: totiž, že kromě nového samce k nám přijde i Mojina dcera Duni a dostane možnost mít u nás mládě.

Jak já jsem rád, že jsme našli odhodlání udělat tuhle razantní změnu! Richard ve starém pavilonu spokojeně tráví čas ve společnosti svých synů, Dunino mládě je na světě – a zhruba za čtvrt roku by měla porodit také Kijivu. Rezervace Dja žije!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz