Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kapybara? Kapybara!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Archív Miroslava Bobka

Kapybara na snímku, který objevil i na oficiálním twitterovém profilu japonské vlády.

Chtěli jste je, tak je budete mít. Do Zoo Praha se vracejí kapybary. V současnosti asi nejpopulárnější zvířata světa. Přinejmenším tedy světa sociálních sítí, kde se objevují v nespočtu memů s ohromnými počty sdílení.

Článek

Kapybara, která se vyskytuje v Jižní Americe, je vůbec největším žijícím hlodavcem; velcí jedinci dosahují hmotnosti i přes šedesát kilogramů. Má mohutné soudkovité tělo na krátkých nohou a velkou hranolovitou hlavu s nozdrami, očima a ušima umístěnýma blízko temene. Žije ve skupinách čítajících desítky jedinců a výborně plave a potápí se. Bezpochyby tedy nepřehlédnutelné zvíře, ale přesto: Jak je možné, že se stalo naprostým fenoménem memové kultury?

Významným datem pro neuvěřitelný nárůst online popularity kapybar bylo 10. září 2020, kdy se na YouTube objevil meme kombinující video zachycující kapybaru jedoucí v autě na sedadle spolujezdce s hitem „After Party“ rapera Dona Tolivera. Tento počin začal být kopírován, modifikován a následován. V polovině roku 2022 pak ruská skupina Sto-ličnyj Ona-nas vypustila song „Capybara“, která posléze v mimořádně úspěšných memech ovládla TikTok.

Tento mohutný hlavní proud měl ale samozřejmě své prameny a větší i menší přítoky. Za kolébku popularity kapybar lze považovat Japonsko. Již v roce 2000 tam výrobce hraček Bandai uvedl úspěšnou anime postavičku jménem Kapibara-san. Skutečným průkopníkem se však stal fotograf Katsuhito Watanabe, který si začátkem roku 2007 zřídil fotografický blog s tematikou kapybar a později i kanál na YouTube a profily na sociálních sítích. Jak sám říká, jeho život se točí kolem kapybar: v zoologických zahradách stráví jejich fotografováním každoročně více než 100 dní v roce a rok co rok pořídí přes 100 000 snímků. Naposled na sebe výrazně upozornil v prosinci 2018, kdy tweetoval video několika kapybar v tradiční japonské koupeli yuzu. Mimochodem, speciálními lázněmi pro kapybary asi nejvíce proslul Biopark Nagasaki, který návštěvníkům nabízí i možnost se s těmito hlodavci pomazlit.

Ke slávě kapybar výrazně přispěla rovněž Argentina, a to díky tzv. „nepokojům v Nordeltě“. Nordelta byla vybudována namístě mokřadů v krásné krajině severně od Buenos Aires a je sídlem největších boháčů. V Nordeltě jsou izolováni od okolního světa, což ovšem nerespektovaly kapybary a v létě 2021 Nordeltu „napadly“. Ničily upravené trávníky, pokousaly psy, způsobily dopravní nehody a vůbec největší problém představovaly jejich exkrementy. To vedlo ke snaze je začít redukovat, jenže kapybary našly masivní zastání na sociálních sítích. Že je mnoho uživatelů nejen v Argentině, ale i ve světě začalo vyobrazovat jako symbol třídního boje proti bohatým, jaksi patřilo k věci…

Zkrátka a dobře, kapybary díky tomu všemu dosáhly globální popularity a není divu, že po nich stále více toužili i naši návštěvníci. Již příští sobotu – 11. listopadu – se tedy dočkají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz