Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Modrásek východní do mé sbírky motýlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

Z pochůzek po areálu Zoo Praha mám i nějaké ty fotografie motýlů. Když jsem se na ně díval, zjistil jsem, že jich je docela slušná sbírka. Na pár záběrů od Sklenářky se dokonce ve svých zprávách odkazují experti, kteří mi příslušné druhy určovali.

Článek

Ta malá inventura motýlích fotek mě přivedla k záměru věnovat se dokumentaci motýlů v zoo systematičtěji, což by bylo krásné, ale už teď vím, že to nejspíš ztroskotá na nedostatku času. Ale jeden druh si určitě vyfotit chci a čas si na něj najdu. Bude to modrásek východní, podle vědeckého druhového jména označovaný v hantýrce jako „vikrama“. Tenhle drobný modrásek je u nás megavzácný: na Moravě vyhynul v roce 2005 a v Čechách se vyskytuje „pouze v hrstce nepočetných populací v blízkém okolí Prahy, Českém krasu, Českém středohoří, okolí Mostu a na Žatecku“. Na pozemcích Zoo Praha, konkrétně u zmíněné Sklenářky, se pravidelně objevoval do roku 1994.

Po pravdě „vikramu“ už v areálu zoo nafocenou mám a snímek vám sem přikládám. Je to ovšem její miniaturní housenka, nikoli dospělec. A hlavně: pochází z odchovu v lidské péči. To jsem ale trochu předběhl.

Modrásek východní ze stráně u Sklenářky vymizel proto, že zdejší lesostep zarůstala plevelnými dřevinami a vysokou travou. Tak zanikaly i plochy pokryté řídkou vegetací a polštáři mateřídoušek (zejména mateřídoušky panonské), které jsou živnými rostlinami modráska východního. Prvním krokem k obnově původního prostředí se tak stalo pasení ovcí. Ty byly ke Sklenářce umístěny hlavně proto, aby udržovaly nízký porost trav, což byl prvotní předpoklad pro návrat syslů do této lokality (že byl tento návrat úspěšný, můžete dnes vidět i ve výběhu žiraf, kde jsou sysli velice početní). V posledních letech pak probíhalo mýcení dřevin v prostoru nad Sklenářkou, které pro nás stejně jako práci na návratu modráska východního zajišťuje ochranářský spolek Třesina.

První pokus o reintrodukci modráska východního ke Sklenářce proběhl v roce 2021. Z vajíček samiček odchycených v Českém středohoří odchovali členové spolku housenky; chránili je přitom před přirozenými nepřáteli, parazity i chorobami, takže do fáze kuklení jich přežilo nesrovnatelně víc, než by tomu bylo v přírodě. Část jich vrátili na původní lokalitu a 59 kukel jsme pak s ing. Pavlem Skalou rozmístili na stráni nad Sklenářkou. Úspěch se však bohužel nedostavil – v následujícím roce se zde žádného modráska východního nepodařilo zaznamenat. Možným vysvětlením je, že kuklící se housenky by si k přezimování vybraly jiná místa, než jsme pro ně zvolili my.

K dalšímu pokusu dochází v letošním roce. V úterý jsme na porosty mateřídoušky rozmístili prvních 23 housenek modráska východního a další budou následovat. Středeční várka je přitom v tuto chvíli určitě již zakuklená. První dospělci modrásků východních by se u Sklenářky mohli rozletět možná ještě letos, ale především během příštího jara. Uvidíme…

Já sám pevně doufám, že někdy v květnu 2024 do své motýlí fotosbírky zařadím snímek „vikramy“ sedící na kvetoucí mateřídoušce, pokud možno se Sklenářkou v pozadí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz