Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nora, Sněhulka, Polárka…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard Pavlovič, Zoo Praha

Před devadesáti lety byl v Zoo Praha – co by kamenem dohodil od hlavního vchodu – slavnostně otevřen nový medvědinec. Jednu jeho část obývali hnědí medvědi, příp. baribalové, druhou lední medvědi. Ti se nakonec stali jeho výhradními obyvateli.

Článek

S plynoucím časem jich zde Pražané i mimopražští návštěvníci mohli obdivovat na tři desítky. A někteří z těchto ledních medvědů bývali velice slavní.

Nesmírnou popularitu si získal hned ten první. Šlo o medvědici Noru, která byla odkoupena roku 1932 od cirkusu Karlas. Troufám si tvrdit, že její slávu umocňoval i tehdejší zájem veřejnosti o polární kraje. Do Zoo Praha přišla šest let poté, co Roald Amundsen přeletěl vzducholodí Norge severní pól, čtyři roky po vydání první knihy vyprávění Jana Eskymo Welzla a rovněž čtyři roky po ztroskotání polární vzducholodi Italia, na jejíž palubě byl i český fyzik František Běhounek. O ledním medvědovi tak všichni mnohokrát slyšeli a konečně dostali příležitost ho také vidět. Ostatně Nořina proslulost doznívá do současnosti – leckdo ještě vlastní keramický popelník z továrny Ditmar-Urbach, na kterém je zpodobněna.

Foto: V. J. Staněk, Zoo Praha

Medvědice Nora na dobové pohlednici. Foto V. J. Staněk

S ledním medvědem je spojen rovněž největší úspěch Zoo Praha 40. let. Tehdejšímu řediteli pplk. MVDr. Janu Vlasákovi se za vydatného přispění jeho manželky podařilo uměle odchovat medvídě Sněhulku (označované také jako Ilun). Sněhulka se narodila v prosinci 1942 a po válce o ní pplk. Vlasák napsal knížku. Ta vyšla nejprve v Londýně a pak v New Yorku, v češtině však bohužel k dispozici nebyla. Až v roce 2012 se mi podařilo vypátrat její původní rukopis a mohli jsme připravit i české vydání. Tehdy jsme také na upomínku pplk. Vlasáka a jeho skvělého úspěchu odhalili u Gočárových domů sochu Sněhulky od Kurta Gebauera.

Foto: Josef Seget, Zoo Praha

Sněhulka, první uměle odchované mládě medvěda ledního v Praze. Foto Josef Seget

V období na přelomu 40. a 50. let byla asi vůbec nejoblíbenějším zvířetem Zoo Praha samička ledního medvěda Polárka, která se tu narodila v listopadu 1947. Její ohromné popularity tehdy využily pražské mrazírny a začaly její jméno i obrázek používat na mraženém smetanovém krému, který nově uvedly na trh. Polárka se stala dodnes užívaným synonymem pro tento typ výrobku. Její vyobrazení na kře a s hvězdou Polárkou (či sněhovou vločkou) se posléze ze zmrzliny dostalo až do loga Mochovských mrazíren, aby se nakonec vedle řady více či méně povedených nápodob znovu oficiálně vrátilo na zmrzlinu, tentokrát od firmy Alimpex Food.

Foto: Archív Zoo Praha

Polárka s chovatelem Josefem Králem. Foto archív Zoo Praha

Devadesát let, po které funguje náš pražský medvědinec, je doba mnohokrát překračující životnost jakékoli stavby v zoo. Navíc je umístěn na velmi nevhodném místě. Proto je již zcela nezbytné vybudovat pro lední medvědy novou, moderní a především prostornou expozici – anebo se jejich chovu po více než devadesáti letech definitivně vzdát. Se začátkem podzimu bude dokončena dokumentace pro výběr zhotovitele této nové expozice a okamžik rozhodnutí, zda se opravdu začne stavět, se tak velice rychle blíží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz