Hlavní obsah
Aktuální dění

Obchod s luskouny v Kamerunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

Prodej luskouna u silnice v kamerunské metropoli Yaoundé.

Byl to neuvěřitelný paradox. Během mé cesty do Kamerunu mi z Prahy přicházely zprávy o pokrocích luskouní samičky Šišky a současně jsem denně vídal luskouny v pouličních stáncích a na tržištích anebo uvařené v místních restauracích.

Článek

Luskouni jsou v Kamerunu již řadu let přísně chránění, obchod s nimi je však stále nesmírně rozsáhlý.

Foto: Miroslav Bobek

Pytláci v kamerunském deštném lese. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Celý obchodní řetězec začíná u venkovských lovců, resp. pytláků. Poblíž městečka Somalomo jsem měl možnost sledovat přípravu pastí dvěma školními kluky. Každý týden do nich chytí čtyři až šest luskounů a v přepočtu po 100 Kč za kus je prodávají překupníkům. Vzhledem k tomu, že jsem viděl, v jakých podmínkách tihle kluci žijí, jen těžko je mohu odsoudit.

Foto: Miroslav Bobek

Zabitý luskoun na prodej. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

V Yaoundé jsou luskouni prodáváni v pouličních stáncích anebo na tržištích za v přepočtu 700 až 800 Kč za kus. Nechvalně proslulé je v tomto ohledu zejména tržiště Nkol-Ndongo, kde jsou luskouni nabízeni zcela veřejně. Podle našich informátorů si úředníci, kteří by měli dbát na dodržování zákona, na toto tržiště sami netroufají a případné kontroly se musejí odehrávat za asistence vojáků.

Foto: Miroslav Bobek

Vařený luskoun je v Kamerunu sice nelegální, ale stále oblíbený pokrm. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Neméně šokující je příprava luskounů v restauracích. Například malé restaurace ve městě Mbalmayo je mají zcela běžně ve své nabídce. Majitelka jedné z těchto restaurací mi se širokým úsměvem ukázala kastrol luskouního masa. Jednu porci prodává v přepočtu za 60 Kč a jde podle ní o nejoblíbenější položku jídelníčku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz