Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pozitivní lustrace paní Nerudové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matthijs Kuijpers, užito se svolením autora

Bude se měnit názvosloví živočichů? Motivace vedoucí k jejich pojmenování byly a jsou různé. Například tento z lidského pohledu nevzhledný červor byl roku 2018 pojmenován po Donaldu Trumpovi – a to na protest proti jeho environmentální politice.

„Trumpova můra, Hitlerův brouk. Vědci zvažují změnu systému pojmenování zvířat,“ uvedla na svém webu ČT24 článek pojednávající o dalším trendu, který… co vlastně? Má napravit historické křivdy? Tak to určitě…

Článek

Jde o to, že se objevují a ve Spojených státech dokonce již i realizují snahy o změnu jmen zvířat a rostlin, která by mohla být politicky nekorektní. Pokud jde o anglické názvosloví, vzal to čert. V něm je takový chaos, že už je úplně jedno, co s ním, kdo udělá. Ale rozvrtat vědecké názvosloví by znamenalo, že se nesmírně zkomplikuje odborná práce. Ono totiž nejde jen o „Hitlerova“ brouka – Anophthalmis hitleri – nebo „Trumpovu“ můru – Neopalma donaldtrumpi, ale o „latinská“ jména snad až pětiny všech popsaných živočichů a bůh ví kolika dalších organismů. Bylo a stále je běžnou praxí pojmenovávat je po objevitelích, kolezích, přátelích a nejrůznějších osobnostech i „osobnostech“. To je právo autora vědeckého popisu. A zvolené jméno je pak jedinečným identifikátorem daného taxonu.

Takže pokud by i ve vědecké nomenklatuře měla zvítězit jakási „korektnost“, muselo by se jen v živočišné říši prokádrovat asi tak jeden a půl milionu vědeckých jmen, z nichž nemalá část je užívána dvě stě či více let. Zcela jistě by neprošlo třeba jméno Przewalského, ale obávám se, že ani Emila Holuba, kterého nedávná výstava v Náprstkově muzeu ocejchovala jako bídného pomahače kolonizátorů. Ovšem vzato kolem a kolem, na kohokoli by se dalo něco najít. Nakonec by nemuselo obstát ani rodové jméno Barrandem popsaných mlžů, které na počest matky Jana Nerudy a současně své hospodyně pojmenoval Maminka. To on už by někdo vyhrabal, že Neruda byl antisemita a že to určitě musel mít z domova. (I když teď nevím, jestli by zrovna antisemitismus nebyl pro tyhle kádrováky spíš doporučením. Kam jsme to sakra dospěli?)

Někteří z propagátorů názvoslovné „korektnosti“ si samozřejmě výše uvedená úskalí uvědomují a rovnou navrhují plošnou změnu veškeré terminologie odkazující na konkrétní osoby. Pokropí to plošně; není přece čas, lámat si hlavu, kdo byl kdo.

Co víc dodat, než že je tragikomické zabývat se něčím takovým v situaci, kdy ze všech stran čelíme nejrůznějším krizím, například krizi biodiverzity. A vůbec: tyhle snahy o zamlžení či rovnou zamlčení historie o ničem dobrém nesvědčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz