Hlavní obsah
Umění a zábava

Prezidenti v Zoo Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kramerius, NKP

Při čekání na výsledky minulých prezidentských voleb jsem se pídil po tom, kdy a které hlavy našeho státu navštívily Zoo Praha. Myslím, že stojí za to si výsledky mého pátrání připomenout.

Článek

V zoologické zahradě doposud přetrvávala domněnka, že prvním a jediným naším prezidentem, který zavítal do Zoo Praha, byl Václav Klaus. Ten skutečně 29. listopadu 2004 otevíral Indonéskou džungli, ale nebyl ani první ani jedinou prezidentskou návštěvou v Zoo Praha. Pravděpodobně alespoň dvě hlavy státu jej předešly.

V Národních listech z 5. května 1939 jsem se pod titulkem „Pan president na vyjížďce“ dočetl následující: „Ve středu dne 3. května po 18. hodině přijel státní president dr. Emil Hácha k návštěvě Zoologické zahrady. Byl uvítán účetním Bogdanovičem a správcem zahrady Michlem, kteří doprovázeli pana presidenta po zahradě. Pan president si s velkým zájmem prohlédl celou zahradu a dal si vše vysvětlit. Po prohlídce zahrady byl pan president uveden do kanceláře, kde podepsal přihlášku za člena Hospodářského, nákupního a stavebního družstva Zoologická zahrada a stal se členem několika podíly.“

Další moje pátrání v dobovém tisku však již bylo neúspěšné. Naštěstí mi na pomoc přispěchali pamětníci. Díky paní Evě Vančurové, rozené Martincové, která v zoo vyrůstala, jsem se dozvěděl o návštěvě prezidenta Antonína Zápotockého. Podle jejích vzpomínek se byl podívat na šimpanzici Moke, která do Prahy přišla z Konga v květnu roku 1950 (pokud by to ovšem bylo někdy po jejím příchodu, byl by AZ ještě ve funkci ministerského předsedy). Jeden z členů prezidentské ochranky se prý tehdy ve skleníku, kde byla Moke ubytována, propadl do jakéhosi sklípku…

Vím tedy – byť nikoli se stoprocentní jistotou – o třech prezidentech, kteří se byli podívat v naší zoologické zahradě. Možná se nám časem podaří zjistit, že ji v minulosti navštívily i jiné hlavy státu.

Především jsem ale zvědav, kdy a jaký prezident k nám přijde příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz