Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Proč potřebujeme (a chceme) Arktidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Rada hlavního města Prahy schválila využití finančních prostředků ve výši výrazně přesahující miliardu korun na výstavbu expozice Arktida v Zoo Praha. Skvělá zpráva! Nicméně v této souvislosti bych rád znovu zopakoval některé základní informace.

Článek

Otázka, jestli Arktidu stavět, je vlastně synonymem dotazu, zda mít v Praze nadále lední medvědy. Když jsem před lety jako ředitel zoo začínal, vzápětí jsem zjistil, že vedle zcela nevyhovujícího slonince je jejím největším problémem právě expozice ledních medvědů. Nejenže vznikla už v první polovině třicátých let a naprosto neodpovídá současným požadavkům na jejich chov, ale také se nachází na zcela nevhodném, slunci vystaveném místě. Vybudování Arktidy je proto v plánech zoo i zřizovatele už dlouhá léta a jsem rád, že vždy šlo o konsensuální projekt. Nyní – poté, co jsme vybudovali Údolí slonů s Pavilonem hrochů a co jsme rodinnou skupinu goril umístili v Rezervaci Dja – můžeme konečně začít stavět i tento nový prostor pro chov ledních medvědů (nikoli pro jednoho ledního medvěda!). Bez něj v Zoo Praha tyto šelmy nadále prostě být nemohou. A pokud bychom o ně přišli, ztratili bychom nejen charismatická a nesmírně zajímavá i atraktivní zvířata, ale současně živoucí symbol krize biodiverzity. Nemluvě o tom, že lední medvědi jsou zlatým písmem vepsáni v historii naší zoologické zahrady; vzpomeňme světově unikátní odchov Sněhulky za 2. světové války nebo poválečnou slávu Polárky, po které tehdy dostal jméno i mražený smetanový krém.

Pokud jde o náklady na novou expozici, souvisí do značné míry s nároky ledních medvědů na prostor – a to na souši i ve vodě – a s nutností jeho zabezpečení. Arktida se bude rozkládat na ploše osmi tisíc metrů čtverečných a její součástí bude šest bazénů i „řeka“, moderní chovná zázemí či v podzemí umístěná filtrace bazénových vod. To z podstaty věci nemůže být levná záležitost – a že ceny jak materiálů, tak stavebních prací v průběhu času vzrostly, asi není třeba zvlášť zdůrazňovat. Mimochodem: když jsme svého času uvažovali, kde ušetřit, a z Arktidy jsme vyškrtli expozici tuleňů, u zřizovatele převážil názor, že by to bylo neadekvátní ochuzení celého projektu. Takovéto ucelené řešení – lední medvědi, tuleni, ale třeba také restaurace – je ovšem ideální.

Takže znovu: rozhodnutí o výstavbě Arktidy považuji za vynikající zprávu. Byť to nejtěžší – totiž tuto expozici postavit – je teprve před námi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz