Hlavní obsah
Lidé a společnost

První velké tajemství unikátních filmů odhaleno!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rakouské filmové muzeum

Ing. Josef Zelinka v Zoo Praha ještě v hodnosti podplukovníka. Na plukovníka byl povýšen k 1. lednu 1937.

Třináct filmových kotoučů nalezených v Rakouském filmovém muzeu. Unikátní záběry z počátků pražské zoo i z jiných míst. Kdo filmy natočil a kdo je „Neznámá“? Odpověď zní: plukovník Ing. Josef Zelinka (1893–1948) a Helena Zelinková.

Článek

Na důležitou stopu mě ve čtvrtek přivedl filmový znalec z Vojenského historického ústavu Milan Hrubý. Podle jeho názoru šlo o důstojníka z Vojenského technického a leteckého ústavu. Z desítek jmen jsem na základě iniciál a data povýšení vytipoval plukovníka Josefa Zelinku. K němu mi další informace poskytl historik Eduard Stehlík. Všechno do sebe zapadalo, ale jistotu jsme ještě neměli. Definitivní potvrzení nám v sobotu poskytl policejní pyrotechnik pplk. Zdeněk Horák, který si přečetl naši výzvu.

Díky pplk. Horákovi máme k dispozici i nekrolog autora filmů. V něm se vysloveně zmiňuje jeho natáčení v Zoo Praha.

V letech 1934 až 1939, kdy natáčel své filmy v pražské zoo, působil podplukovník a posléze plukovník Ing. Josef Zelinka jako přednosta oddělení ručních zbraní a kulometů I. Odboru Vojenského technického a leteckého ústavu Byl na slovo vzatým odborníkem, za druhé světové války však osvědčil i svou odvahu a vlastenectví, když pomáhal zajišťovat zbraně odbojové skupině podplukovníka Josefa Mašína a za Pražského povstání bojoval na barikádách.

O Zelinkově manželce Heleně, která se v jeho filmech často objevuje a nejednou patrně stála i za kamerou, víme prozatím pouze to, že se narodila roku 1892 v Chotěboři a její rodné příjmení bylo Ningerová.

Foto: Rakouské filmové muzeum

„Neznámá“ – Helena Zelinková. Zdroj: Rakouské filmové muzeum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz