Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šneci pro dracénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Miroslav Bobek

Dracéna drtí hlemýždě. Její krmná dávka činí v průměru sedm velkých hlemýžďů, které dostává obden.

Tradiční vánoční pochoutkou prý za první republiky bývali hlemýždi. V poslední době tato delikatesa zažívá návrat a řada restaurací ji začala znovu nabízet. Hlemýždě však servírujeme také v  zoo  – a  dracéna krokodýlovitá se bez nich neobejde.

Článek

Tato velká, až 120 centimetrů dlouhá a klidně i přes čtyři kilogramy těžká „ještěrka“ (která patří k ikonickým zvířatům Zoo Praha, ale o tom až o kousek dál) je vyhraněný potravní specialista orientovaný na plže. V podmínkách zoologické zahrady dostává „kuchyňské“ hlemýždě kropenaté z farmových chovů. Sledovat dracénu konzumující jednoho hlemýždě po druhém je zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Sedí někde na větvi nad vodní hladinou, vezme hlemýždě do tlamy, porovná si ho v ní a pak ho mezi zuby drtí jako starý rocker skleněný popelník. Pomalu, soustředěně, snad i s požitkem, plynule a neodvolatelně.

V Zoo Praha máme dracény krokodýlovité víc než čtvrt století. Jejich dovoz z Peru zařídil v roce 1995 dr. Ivan Rehák. O necelé tři roky později se je Petrovi Velenskému podařilo úspěšně odchovat – a to jako prvnímu na světě! Bylo to skutečné dílo mistra. Dracéna je druh velmi citlivý na správné teplotní a světelné podmínky, který navíc žije ve zvláštní sociální struktuře: Jednu samici je třeba držet s více samci. K tomu všemu samičky dracén kladou v přírodě svá vejce do termitišť, kde jejich inkubace při teplotě kolem třiceti stupňů trvá pět až šest měsíců. Nezbývá než toto prostředí napodobit. Rozmnožení dracén by tak vůbec nebylo myslitelné nejenom bez ohromných znalostí, zkušeností a trpělivosti, ale také něčeho, co je dáno jen málokomu, totiž talentu podobné velikosti, jaký měl kupříkladu slavný Capablanca na šachy.

Tyhle pozoruhodné plazy můžete v naší zoo nakrmit i virtuálně. Dracéna patřila mezi první zvířata, pro která jsme v roce 2020, v době covidu, začali připravovat speciální stravenky. Online zakoupením jedné takovéto stravenky sponzorujete danému druhu jednu krmnou dávku. Pro dracénu jsou to hlemýždi v ceně 150 korun. A protože online získáte i příslušný certifikát, může to být ten nejlepší dárek na poslední chvíli, třeba zrovna na Vánoce.

(Ukázka z knihy Ryšavý knihovník, kterou vydala Euromedia v roce 2022.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz