Hlavní obsah
Názory a úvahy

Apokalypsa se nekoná aneb jak v Sudetech začít konverzaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Miroslav Koranda

Typická sudetská krajina podle OpenAI a častých slov opakujících se v článích o příhraničních regionech.

Klasická povolební vlna článků o tom, že Sudety volily jinak, zatím nekončí. Tentokrát ovšem mediální zájem trvá o něco déle než obvykle.

Článek

Až to v mnohých z nás, kdo na severozápadu Čech žijeme a tvoříme, vzbuzuje lehké naděje. Že by po 33 letech stát konečně začal uplatňovat politiku srovnávání regionálních rozdílů?

Při tom nadějeplném očekávání se tu jako vždycky bavíme nad tím, co a jak se o krušnohorských krajích zase píše.

Proč?

Dám vám návod k názorné odpovědi. Do generátoru obrázků poháněném umělou inteligencí jsem napsal požadavek na fotky obyvatel Ústeckého kraje a místních scenérií. Zadání jsem upřesnil výrazy, které se neustále opakují v oné záplavě článků, mediálních analýz a reportáží z „drsného pohraničí“. Umělé inteligenci jsem tedy pomohl slovy jako chudý, bída, opuštěný, odsun nebo frustrace z elit.

Foto: Miroslav Koranda

Typická obyvatelka průmyslových Sudet dle OpenAI a častých slov z článků o příhraničních regionech

Do minuty mě program zásobil postapokalyptickými výjevy a vyobrazeními životem zničených chudáků. Zkrátka věty spojované s našimi kraji budí v počítačových algoritmech a nejspíš i v hlavách mnohých čtenářů představu, že hodinu na sever od Holešovic a Dejvic začíná nekonečná favela.

Úsměvům nebo kyselým obličejům místních se pak nelze divit. Realita je totiž, naštěstí, mnohem barvitější a nabízí nespočet dobrých příběhů. Jedním z nich je třeba ten o místních umělcích a tvůrčích talentech, kteří se zapojují do proměny regionu. Podívejte se na ústeckou iniciativu Kreativni.uk nebo na karlovarskou kreativní kancelář 4K.

Pozitivní zprávou také je, že dost oslabil vliv šíbrů spojených s rozkradením dotačního programu ROP Severozápad a dotací na vzdělávání. Třebaže aktuální dělení evropských peněz pro uhelné regiony budí oprávněné pochybnosti a zasluhuje si zvláštní pozornost, čistě mafiánské porcování eráru se nekoná.

Foto: Tomáš Lumpe

Setkání tvůrců a tvůrkyň v ústeckém Veřejném sálu Hraničář.

Připravte se na to, že když se s místními začnete bavit o médii propíraných problémech chudých regionů, budou se mnozí z nich znuděně dívat do mobilu, nebo vás více či méně slušně požádají o zavření úst. Chápejte, poslouchat bez užitku 33 let stejné řeči, to fakt dost unaví. Pro získání pozornosti doporučuji prostý konverzační trik. Začněte mluvit nikoliv o potížích, ale o skrytém potenciálu průmyslových Sudet a o příležitostech, které zdejší regiony mají. Možná budete až překvapeni, jak podnětný rozhovor z toho vznikne.

Ostatně podobně by k méně rozvinutým regionům mohla přistupovat i vláda a ministerstva. Spíše než zadání asi tisící studie na téma, proč jsou chudé regiony zase o něco chudší, by stačilo vstát od úřednických stolů a vydat se do terénu. Pomohlo by to pochopení, že česká strana Krušnohoří si kromě hašení problémů zaslouží spolupráci státu a místních patriotů, kteří už svůj region stále tak trochu na koleni mění k lepšímu.

Bude to sice dražší, neb pouhé nárazové přerozdělování evropských dotací nestačí. Ale když se vláda konečně odhodlá sáhnout i do státní kapsy, možná pak i ministerští úředníci zjistí, že měnit svérázný severozápad Česka k lepšímu může být příjemným a užitečným narušením každodenní rutiny.

Mirek Koranda, produkční z Podkrušnohoří

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám