Hlavní obsah

Pokud zapálíte v Dánsku Korán, můžete skončit ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Semecký

Zapálení Koránu se vám nemusí vyplatit. Kde začíná a končí svoboda projevu

Článek

V islámských zemích je neuctivé zacházení s Koránem zakázané, hrozí za něj vysoké tresty.
Hmm. V islámských zemích je zakázáno ledacos.

V muslimských zemích, až na vyjímky, nepotkáte na ulici muzikanta, skrytý talent, který vám zahraje skvělý song výměnou za pár mincí. Ed Sheeran, Tracy Chapman, Sheryl Crow, Janis Joplin, Rod Stewart, Pierce Brosnan, Robin Williams a mnozí další byli objeveni právě díky pouličnímu vystupování, neboli buskingu.
Pokud by celý svět byl jedna velká muslimská země, tyto talenty by nikdy objeveny nebyly!

Jaká škoda pro lidstvo!

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází drobné mince do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.
Wikipedia

V muslimských zemích je na pouliční vystupování nahlíženo jako na formu žebrání. A je tvrdě postihováno. Trest vězení, astronomické pokuty, a v případě cizince i deportace.

V muslimských zemích nechodí ženy na pláži bez vrchního dílu plavek. Nejí tam vepřové maso, filmy pro dospělé bývají zakázány. V mnoha z nich si nedáte ani to pivo. V Arabských emirátech neexistuje útulek pro opuštěná zvířata. Kočky a pejskové tam doslova živoří na ulicích.

Je to jejich kultura a jejich zvyky. Pokud tam cestujeme, měli bychom to respektovat, byť se nám to možná nelíbí. Pokud ale oni cestují sem k nám, měli by respektovat, že se přežíráme vepřovým, že pracujeme na zvětšování pivního pupku a že ženy na pláži či v bazénu (Německo) mohou i nadále chodit „nahoře bez“.

Stejně tak můžeme vzít do ruky knihu a spálit ji. Nejsme svázáni náboženským dogmatismem, který by byl pevně srostlý s politickou sférou. Katolický pes již dávno přišel o své ostré zoubky a stal se z něj klidný Punťa. Pokrok.

Pevně věřím, že se jednou umírní i pejsek muslimský, promiňte, raději kočička. Protože trend není v utahování, ale v rozvolňování. Alespoň doufám.

Anketa

Mělo by být spálení Koránu trestáno vězením?
Ano
0 %
Ne
100 %
Nevím
0 %
Nezajímá mě to
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Chápu, že si mnozí z nás zakládají na fetišizaci osobností. Bez ní by zde neexistoval bulvár. Je ale nutné fetišizovat strojem popsané listy papíru? Zvláště pokud existují miliony kopií..

C'mon, opravdu tohle řešíme teď? V jednadvacátém století?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz