Hlavní obsah
Názory a úvahy

Registrované partnerství je populistický paskvil, který práva nenarovnal. Dejme manželství všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

V 21. století v západní společnosti je nemyslitelné, aby některá ze skupin občanů měla méně práv než jiná.

I v roce 2024, skoro 20 let po schválení zákona č. 115/ 2006 sb. o registrovaném partnerství, si značná část české společnosti myslí, že tento akt narovnal práva stejnopohlavních párů. Ne, nenarovnal, pouze některá z nich.

Článek

Vím, že si asi mnozí z vás teď říkají, že už zase další článek na toto téma, už zase LGBTQ masírka, už zase nás s tím někdo otravuje. Inu, dokud se děje bezpráví, je třeba bojovat. Bez boje by dnes třeba ženy nevolily a neřídily. Pokud každý den někdo nový pochopí, jak se věci mají, roste kontinuálně šance na nápravu. Je třeba informovat a argumentovat fakty a ne názory nebo emocemi. A ruku na srdce, každý si může číst v dnešní době, co se mu zlíbí, a co se mu nezlíbí, tak neotevírat. Předpokládám tedy, pokud čtete dál, že vás téma zajímá, ať už jste jeho podporovateli nebo odpůrci.

Dokud si značná část veřejnosti myslí, že pokud se dva lidé stejného pohlaví zaregistrují, tak mají stejná práva jako ostatní, je prostě potřeba tento mýtus vyvracet a uvádět věci tak, jak jsou. Jedině tak může veřejnost pochopit, proč se stále vedou boje o uzákonění manželství pro všechny. Nejde totiž zdaleka jen o slovo manželství. Jde o stejná práva. Která prostě nejsou. Ani u registrovaných partnerů. Prostě a jednoduše - jsme lidé jako ostatní - hodní, zlí, malí, velcí, tlustí, tencí, věrní, nevěrní. Nejsme občané druhé kategorie, chceme jen a jen stejná práva jako mají ostatní a stále je nemáme. A dokud je mít nebudeme, nepřestaneme informovat, argumentovat, požadovat a bojovat za jejich narovnání. Jsme v roce 2024, v západním rozvinutém civilizovaném světě, kde již prostě není místo na to potlačovat práva někomu na základě jeho vrozené sexuální orientace.

Přitom i v dnešní době vídám neustále příspěvky, zprávy a informace na téma registrovaného partnerství a že se nejedná o právně rovnocenný institut k tomu manželskému. Proto skutečně nechápu, že si stále tolik lidí myslí, že jedná, že už stejná práva máme a chceme snad něco navíc. Cítím vždy smutek, když čtu, že utlačujeme většinovou společnost, rozvracíme rodiny a podobné nesmysly. Takže z těchto důvodu si ti uvědomělejší z nás prostě nemohou pomoci a znovu a znovu musí být vysvětlováno.

Jaké jsou tedy rozdíly mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím? Níže v bodech naleznete stručné, jasné, faktické a hlavně pravdivé informace.

  • manželství - vzniká společné jmění manželů, partnerství - nevzniká
  • manželství - sleva na daních na manžela / manželku, partnerství - bez slevy
  • manželství - společné příjmení ihned a zdarma, partnerství - dodatečně a za poplatek
  • manželství - vdovecký důchod, partnerství - není nárok
  • manželství - nárok na 2 dny volna na svatbu, partnerství - 0 dnů volna
  • manželství - snoubenci se mohou vzít téměř kdekoliv, partnerství - je možné uzavřít pouze na 14 místech v ČR (pouze úřady krajských měst)
  • manželství - možno uzavřít před matrikářem a starostou, místostarostou nebo pověřeným členem zastupitelstva, partnerství - pouze před matrikářem
  • manželství - za přítomnosti dvou svědků, partnerství - bez nutnosti svědků
  • manželství - možný církevní obřad, partnerství - církevní obřad není povolen
  • manželství - osvojení dítěte druhým z páru, partnerství - nelze osvojit
  • manželství - společné osvojení dítěte z ústavní péče, partnerství - společně nelze
  • manželství - společné pěstounství, partnerství - společně nelze
  • manželství - při rozvodu úprava vztahu k dětem pro oba rodiče, partnerství - není upraveno
  • manželství - možnost umělého oplodnění i pro nesezdaný pár, partnerství - bez této možnosti
  • manželství - u nájemního bydlení vzniká společný nájem bytu, partnerství - nikoliv
  • manželství - za vzniklé dluhy mají odpovědnost oba, partnerství - za dluhy odpovídá každý sám za sebe

Naopak práva, která jsou nastavena stejně, jsou právo dědické, právo na informaci o zdravotním stavu a vyživovací povinnost. Za to se sluší poděkovat. Na druhou stranu není důstojné být neustále vděčný za almužnu a částečný ústupek.

Z výše uvedeného je jasně patrné, bez prostoru na nějaký osobní názor nebo emoce, že registrované partnerství je naprosto nedostatečným institutem, který rovná práva nepřinesl a řadí stejnopohlavní páry stále na druhou kolej. Máte tedy ještě stále pocit, že bojujeme za manželství pro všechny zbytečně? A nebavíme se nyní o tom, zda by se to mělo jmenovat manželství nebo nikoliv. Bavíme se o stejných právech. Nic víc, nic míň.

Anketa

Jste pro uzákonění manželství pro všechny se stejným právním rámcem?
Ano
22,3 %
Ne
77,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 431 čtenářů.

Použité zdroje informací:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-o-duhovych-rodicich-a-detech-cekani-na-manzelstvi-pro-vsechny-233338

https://www.ioznameni.cz/clanek/11/vse-co-potrebujete-vedet-o-registrovanem-partnerstvi-a-bali-jste-se-zeptat/

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-115

https://www.penize.cz/spotrebitel/314778-registrovane-partnerstvi-neni-manzelstvi-prava-povinnosti-majetek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Registrovan%C3%A9_partnerstv%C3%AD_v_%C4%8Cesku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz