Hlavní obsah
Věda

Snad si naše reprezentace udělala domácí úkol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JESHOOTS.com/pexels.com

Jak mohou Newtonovy zákony fyziky hrát klíčovou roli v nadcházejícím zápase Česka s Gruzií. Od obranné setrvačnosti přes sílu a přesnost střelby až po nečekané reakce na hřišti.

Článek

Newtonovy zákony jsou nejenom teoretickými principy, ale i praktickými pravidly, která ovlivňují každou akci na fotbalovém hřišti. Každý hráč musí mít tyto principy v sobě, aby rozuměl, jak funguje hra kolem něj. Podpořme náš tým na cestě k titulu mistrů Evropy. Jak se fyzika a fotbal prolínají při každém zápase?

1. Zákon setrvačnosti

Newtonův první zákon nám říká, že těleso zůstane v klidu nebo se bude pohybovat rovnoměrně, dokud na ně nebude působit vnější síla. V případě fotbalu to znamená, že naši obránci stojí jako pevná věž, dokud se na ně nerozběhne útočník, který se snaží změnit směr hry. Když se takový hráč snaží projít naším obranným valem, obránci musí vědět, jak rychle zareagovat a jaké síly potřebují, aby zastavili jeho útok.

2. Zákon síly a pohybu

Druhý zákon fyziky nám říká, že změna pohybu tělesa je přímo úměrná síle, která na ně působí, a probíhá ve směru této síly. Pokud naši záložníci plánují přihrávku přes celé hřiště, musí přesně spočítat, jakou sílu a úhel musí vložit do svého kopu, aby míč dosáhl našeho útočníka a překonal obranu soupeře.

3. Zákon akce a reakce

Třetí zákon fyziky nám připomíná, že každá akce má opačnou a rovnocennou reakci. Když náš útočník vystřelí na bránu, síla jeho střely ovlivní pohyb míče. Tento pohyb může mít rozhodující vliv na výsledek zápasu. Stejně tak každý zákrok obrany má svou odpověď – buď zablokuje šanci soupeře na gól, nebo může vést k protiútoku našeho týmu. Také, když náš tým skóruje, fanoušci a hráči reagují s radostí. Ale každá obranná akce má také svou reakci.

Anketa

Chcete se dozvědět více z dějepisu, češtiny, matematiky, fyziky, chemie?
Určitě ano, moc se těším.
50 %
Spíše ano, ale jen když to bude zajímavé téma.
50 %
Ne, jsem rád/a, že mám školu za sebou.
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Pozvánka na další články:

Napadlo vás někdy spojení fyziky a fotbalu nebo jiná témata ze školních lavic? Pokud ano, máte se opravdu na co těšit. Můžete mě sledovat, ať máte přehled o nových článcích. Také velmi ocením sdílení mezi přátelé a rodinu, chci inspirovat co nejvíce lidí.

Předchozí článek z dějepisu:

Zdroje:

(https://cs.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton)

(http://www.fotbalovysvet.cz)

(http://www.fotbal.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz