Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dr. Nicole LePera: Uzdrav sám sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Modracesta

Kniha Uzdrav sám sebe

Naše špatné návyky, škodlivé a zdrcující pro naši psychiku i zdraví téměř vždy pramení z nelásky k sobě. Kniha obsahuje citlivé, leč důrazné vysvětlení toho, kde a jak vznikají naše zlozvyky. A jak s nimi můžeme naložit.

Článek

Začne být naprosto fascinující, jak je mozek dokonalý. Jak si pamatuje, jak předchází nebezpečí, které už zažil, jak stále dává pozor, abychom přežili…

... a někdy pak ty sebezáchovné mechanismy mohou být i pro nás škodlivé. Kdy mozek přesvědčíme, že zdravější návyk bude nejen účinnější, ale také nám prospěje, máme napůl vyhráno.

Každý nový zvyk musí být příjemnější než to, co známe do nynějška.

V knize je spousta návodů, příkladů, cvičení, která jsou nesmírně účinná a můžete s nimi začít okamžitě!

Každý den pro sebe udělejte něco. Dva měsíce nových návyků je stále jen začátek, ale už tak velký úspěch!

To jsou dvě zásadní informace, které jsem si z knihy odnesla. To další je pak už na každém čtenáři, vybrat si z pestré mozaiky příklad, problémy a jejich řešení. Autorka se netají tím, že nad každým svým klientem pečlivě přemýšlí, aby vybrala plán přesně na jeho individuální situaci. A to je z celé knihy také znát. Pečlivost a přemýšlivost, už jen tím mne nadchla a fascinovala.

V příbězích klientů pak jasně vidíte, jak každý jsme jiný, přesto rýhy traumatu máme velmi podobné.

Do jisté míry je tady velmi terapeutické i jen to, že čtete stejné zážitky, které máte vy jako dítě, že vidíte, že to skutečně nebyla vaše vina, vaše nesnesitelnost, ale že někteří rodiče jsou prostě takoví… a to, jak se na vás podepsali, nebylo na světě jedinečné, že nás je víc.

Intuitivně jdeme za uzdravením

Druhé uvědomění. Táhlo mě to vždy nejen k sebedestrukci, ale i k uzdravení. Když pak cítíte, vidíte, nebo víte, že některé zde popsané metody jste už zkoušeli, nebo je zkoušíte ve snaze se posunout dál, důvěra v celou publikaci stoupá ještě víc. Objevovala jsem Ameriku!

Důvěrným přítelem svém nervového systému

Nejsou to jen naše emoce, myšlenky a něco nehmatného, ale je to i perfektně fungující nervový systém, chemie v těle, v mozku… jasně daná pravidla, co se kdy kde aktivuje. Jinak funguje tělo v zaměření jen na přežití, jinak uvolněně a zaměřeně na tvůrčí budoucnost.

Velkou část knihy věnuje dětství, kdy je přežití nejvíce aktivováno, bohužel se z něj stává vězení ve chvíli, kdy vyrůstáme v prostředí, kde se necítíme bezpečně, přijímáni, milováni. Dítě, které je od narození vystaveno nutnosti hledat únikové strategie, přežít, je naprosto jinak formováno ve svém mozku než dítě, které v bezpečí domova mělo jedinou starost – objevovat svět…

Kniha nenahrazuje psychologa, buďte opatrní s její aplikací při psychiatrických diagnózách, nebo při meditaci, rozhodně nenahrazuje tuto lékařskou péči! Ale je dobrým doplňkem.

Je to v podstatě i takový manuál kouče, který se dívá dopředu… a napravuje. Je to těžká práce.

Ale s množstvím úkolů, inspirací, které vám po vypracování dají dokonalý přehled o sobě, své minulosti i budoucnost – se stane i taková cesta mnohem snazší a celkem brzy ji zaplaví vlna nadšení, která přijde víte kdy?

Když poprvé ochutnáte úspěch, když se poprvé dotknete svého Já!

O autorce: Dr. Nicole LePera je holistická psycholožka žije v Los Angeles a svým celostním přístupem k psychickému zdraví přispívá k lepší dostupnosti sebevzdělávání, evoluce člověka je evoluce uvědomování si sama sebe, její knihy se tedy zaměřují na vlastní uvědomění si problémů, příčin a nápravy myšlenek, vzorců a návyků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz