Hlavní obsah
Knihy a literatura

Trýzeň a touha aneb když chce poznat psychickou nemoc na vlastní kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Modracesta

Nevím, jestli bude dobré číst tuto knihu podruhé, to je taková síla…

Kniha je prý naprostým skvostem, kterému propadnete. Upřímně nevím, jestli mne potěšil chameleon, kterého autorka předvedla, nebo jsem více propadla pocitům, které tak sugestivně dokázala u své hlavní hrdinky, Marty, popsat.

Článek

Kniha je prý naprostým skvostem, kterému propadnete. Upřímně nevím, jestli mne potěšil chameleon, kterého autorka předvedla, nebo více jsem propadla pocitům, které tak sugestivně dokázala u své hlavní hrdinky, Marty, popsat.

Vždycky je velkým spisovatelským oříškem umění popsat duševní stav, tím více duševní nemoc. Marta je čtyřicetiletá žena, bezdětná a s manželstvím pomalu na odchodu a s prací online redaktorky. Její život ale od raného mládí zaměstnává duševní nemoc. Jak popsal téměř na konci knihy konečně lékař, který padl na tu správnou diagnózu, v sedmnácti jí explodovala v hlavě bomba a od té doby není zdravá. A ano, byla divná i v dětství.

Procházíme si obyčejný život obyčejné ženy s občasnými epizodami nepohody. Potud je kniha skvěle čtivá, občas skutečně připomíná díla Betty McDonaldové. Ten vtip a nadhled byl tím, co mne u četby první desítky stran drželo.

Jenže pak začne humoru ubývat, až nezůstane žádný.

A přibývá úletů do jiného světa. A až ke konci knihy, která je trochu sladkobolná, si uvědomíte, že se tady poztrácela radost. Během jednoho roku a možná právě nejvíc ve chvíli, kdy žena dostala diagnózu. Možná po třiceti letech. A možná i ty správné léky.

A život, který… chtěla, nechtěla?

Je možné, že návrat k manželovi je tu poté, co ho nejprve nenáviděla, ale začala znovu milovat?

Trýzeň a touha od Arga opravdu dostává svému názvu.

Ocenila jsem právě to, s jakou nenápadnou grácií autorka doslova "způsobí duševní nemoc vám, protože je tak uvěřitelná, tak bolavá, tak stresová"… což ještě zvýrazňuje ten drápek humoru a sympatičnosti Marty, která je prostě jako průměrná čtyřicetiletá žena… a ocenila jsem ten sešup.

To změněné vnímání sebe, života i lidí kolem. Tak nějak asi vypadá tvrdě realistický román.

A i když o něm Gillian Andersenová řekla, že je to skvost, kterému propadla… bude lépe si příště otevřít optimističtější knihu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz