Hlavní obsah
Cestování

Albánie, díl první - broskve s čepicí aneb nejlepší je kukuřice z kruháče

Foto: Monika Machálková

Albánie 2025

Vážně i nevážně, s nadhledem o cestě do Albánie .

Článek

Nobelovku si zaslouží ten, kdo vymyslel vakuované jídlo. Hodili jsme pytel na střechu auta, dvakrát obrátili a jelení ragú šlo na talíře. Při 40 stupních, které nás sevřely se ohřívá rychleji než v mikrovlnce.

V tomhle vedru nevařím a s vybavením zdejší kuchyně jsou pro mě jakékoliv kulinářské pokusy zapovězené.

Dvě pánvičky a jeden rendlík. První pánvička mě vrací 35 let zpátky do dětství, kdy jsem jezdila s babičkou na prázdniny na Slovensko. Ohřívalo se na ni jídlo pro psa, tady je pro turisty.

Druhá vroubkovaná na steaky a ryby pod nánosem připáleného tuku, který se mi lepí na prsty nejde ani vidět, avšak nenechává mě na pochybách, že olej kupovat netřeba.

Třetí otřískaný zelený rendlík s vnitřní šedou mozaikou vodního kamene taky nezabodoval.

Ráno slyšíme pokusy o zapálení venkovního plynového hořáku a prskání bublinek oleje. Přes okno vstupuje a do nosního chřípí putuje vůně čehosi olejového.

Vycházím ven a zjišťuji, že vybavení je totožné. Mladá Albánka vaří na stejně hnusných pánvičkách, které jsem objevila u nás. Vše je poprskané od oleje a po zdi se táhne jazýček olejového hada. Uklidí to někdo? Kdepak, vždyť tenhle rituál zopakuje za den ještě dvakrát. Tak kdo by se s tím mazal.

Vstup do moře přes balvany a dál už rychlý sráz a krásné písečné dno, jen na něj nedosáhneme. Na břehu a všude kolem kusy lodi, kostry slunečníků, všechno, co si dovedete představit.

Pak natočíte foťák na moře a vualá…foto pro FB jak vyšité. Modré moře skály omývající.

FB versus realita.

Nákup v místním obchodě u staré Albánky, kde hledáme věci po zemi nebo v polootevřených krabicích a nevíme u ničeho cenu. Vše je pokryto vrstvou jemného prachu z cesty před obchodem.

V dalším obchodě jsou ceny na regálech, ale nevíme, co k čemu patří. Manžel mi ukazuje sklenici s broskvemi a já mu říkám, že si přeci nebudeme kupovat kompot, když je tu tolik čerstvého ovoce.

Podává mi sklenici. Ze 3/4 je plná unavených půlek šednoucích broskví a zbylou čtvrtinu vyplňuje nádherná huňatá šedozelená čepice plísně. Bereme do ruky další sklenice a i ostatní broskve jsou připraveny na příchod mrazů, neboť si opatřily tutéž apartní huňatou čepičku.

V nouzi nejvyšší však víme, kde máme hledat tajné zásoby penicilinu.

Na pokoj přijíždí mladí Albánci s malým dítětem. Mercedes a tetování je samozřejmostí. Připraví si krabici s novým bazénkem, nový slunečník v obalu, chipsy, dítě a vyráží na pláž.

Odpoledne zůstává na pláži krabice a sáček od bazénku, igelitový obal od slunečníku a igelitová taška. Zajisté se po odpolední procházce vrátí a vše uklidí…

Ráno jsou pryč, na pláži zůstává vše, přibylo dětské bodýčko, dítě naštěstí nevidím a u stolu na ubytování se válí dvě plastové láhve od vody.

Příští rok se jistě rádi vrátí, aby si užili klidu a pohody u čistého moře.

V restauraci nám donesli polívky až po hlavním jídle. A vadilo nám to? Nevadilo. Moře, vzduch a klid nás přepli do režimu „v klidu, uvolni se, nemysli“.

První lekci jsme dostali již v Kosovu, kdy na vnitřní straně kruháče seděla bezzubá bába, u sebe něco jako gril, na něm kukuřice. Pod nohama obrovský polštář a něm položené nohy v bělostných ponožkách. Vprostřed kruháče před námi najednou zastavuje auto, bez blinkru, bez jakéhokoliv varování. Řidič vystoupí a jde si koupit kukuřici.

Nikdo nenadává, troubí, že vás pouští a nikdo nebourá.

Je potřeba se ponořit do jiné kultury, jiné mentality, jiného prostředí a prostě jen vnímat a nechat se pohltit. Věřím, že mají méně zdravotních problémů, než my všichni "západní' Evropané.

Můžete se rozčilovat nad všudypřítomným nepořádkem, ale k čemu vám to je? Oni na to musí přijít sami. A kdo cestuje ví, že s tímhle má problém více zemí.

Večer na pokoji stonožka jako kráva, takže ty kufry na zemi jsme asi měli zavírat. Její kratší kamarádka mi včera lezla dvakrát po noze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám