Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hlouposti, co si musí vyslechnout dobrovolně bezdětný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bing ai - Dall-e mini

Přátelé, dnes lehce pozměním narativní strukturu a rovnou se podíváme na souhrn těch nejpitomějších blábolů, které si průměrný dobrovolně bezdětný vyslechne, a vysvětlím, proč jsou to bláboly.

Článek

Je zvláštní, jak se skoro každý Čech považuje za dobrého a tolerantního člověka, ale když přijde na tohle téma, je to jako dát Gremlinovi po půlnoci sníst celého vepře.

Následující výroky jsou projevy neskutečné hrubosti, hlouposti a netolerance. Osobně neznám žádného dobrovolně bezdětného, kdo by do očí řekl někomu s dětmi, že je nezodpovědný sobecký blázen, když přivedl dítě do tohoto světa.

  1. Jsi sobec. S ohledem na vědecky prokázaný sobecký gen a snahu některých sociálních skupin rozsévat své geny na každém rohu bez ohledu na stav planety a ekonomickou situaci rodiny, je tomu právě naopak. Ze sobectví dobrovolně bezdětného s největší pravděpodobností označí ten, kdo má děti, protože je zcela sobecky chtěl. Rozkošné. (Via: Sobecký gen – Wikipedie)
  2. Kdo se o tebe na stará kolena postará. Pořídit si děti proto, abychom na ně v jejich produktivním věku mohli navěsit tíhu vlastní existence, je nejen sobecké, ale i vrcholně pokrytecké. Většinou je to postoj lidí, kteří se spoléhají na to, že se dožijí důstojného důchodu vypláceného státem. V moderní době je poměrně vzácné, aby se děti staraly o své rodiče. A velice rozpačité pohledy mileniálů po dotazu, kdy se k nim nastěhují jejich rodiče, budiž toho důkazem.
  3. Nemáš dítě? Nejsi opravdová žena/muž... Tenhle argument je stejně chabý jako woke extremisté demonstrující za to, že společnost není schopná vyvěštit, jak se identifikují. Co tedy jsem? Odpovím: jsem někdo, kdo není odpovědný za to, že se někdo cítí dotčen tím, že mé jiné postoje narušují jeho vlastní představy o tradičních hodnotách.
  4. Nahradí nás demograficky migranti. Měj rozum. Také máte takový podivný pocit, že vás k rozumnosti nabádá člověk, který sám rozum postrádá? Nehledě na fakt, že Čech není etnická skupina. Už od starověku přes území Čech vedlo tolik obchodních stezek, že je naše etnicita více než sporná.
  5. Abys byla něco ve společnosti platná, musíš porodit dítě. Tento argument je jako nutit soutěžit ve zpěvu každého, kdo má hlasivky. Umíte si to představit? Měření společenského přínosu žen počtem dětí mělo smysl v dobách, kdy se jich dospělosti nedožívalo tolik. Člověk, co razí tyhle teorie, by se měl vrátit do doby středověku, odkud přišel.
  6. Musíš zplodit syna, postavit dům a zasadit strom, jako každý správný chlap. Nikdy jsem tuhle větu neslyšela od nikoho s formálním vzděláním, kdo by nebyl potřetí rozvedený kvůli jeho komunistickým názorům na tradiční rodinu. Také nesmím opomenout zálibu těchto lidí harcovat se v podnájmech, protože jsou neslučitelní se zdravým partnerským životem. A ze zásady je nezajímají rostliny, ze kterých se nedělá pivo nebo pálenka.
  7. Nevíš, o co přicházíš! Tahle věta obvykle přichází od člověka, který vás během půlhodinového monologu poučil o tom, kolik děti stojí peněz, času, důstojnosti a nervů. Naprosto si to odporuje a logicky to vrhá pochybnosti na příčetnost takto rozporujících si jedinců.
  8. Bez dětí nemá život smysl. Taky si dovolím oponovat. podmíněn existencí bytosti, která bude mít jednou svobodnou vůli, riskujete, že budete litovat vší péče a času věnované někomu, kdo vám to není schopný ani ochotný vrátit.
  9. Jednou změníš názor. Ne, dobrovolně bezdětní nemění tento postoj ani ve vysokém věku. My víme, jak je sladké pozorovat protažené obličeje lidí, kterým nevyšlo toto zbožné přání.
  10. Vždyť jsi byla také dítě! A jednou budu mrtvola, ale netoužím mít jednu doma. A neznám osobně nikoho, kdo to tak má. Naštěstí.
  11. Neboj, jednou budeš skvělá máma. Další zbytečné zbožné přání, které také stojí za to, aby se nevyplnilo.
  12. Právě lidi smýšlející jako ty by měli ty děti mít! (Scéna z filmu "Soul" - Duše k dispozici ve videu odkaz na konci článku)
  13. A co když ten tvůj začne chtít? Jednoduché. Dobrovolně bezdětní nepodmiňují své štěstí a smysl života jinou bytostí, která jedná o své vlastní vůli. Pokud partner bude chtít něco jiného než my, měli bychom ho nechat kráčet vlastní cestou, i když to bude chvíli bolet.
  14. Jsi nezodpovědný/ná! Toto tvrzení je ekvivalent k domnělému sobectví z bodu 1. Zastávám názor, že je lepší být zodpovědný sám za sebe než nechat produkt své nezodpovědnosti v péči státu, nebo vyrůstat v otřesných podmínkách. Kdo je více nezodpovědný, je pak diskutabilní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz