Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čunek v čele KDU-ČSL zboří SPOLU a dorazí TOP 09. Mají lidovci ještě soudnost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Lidovci si budou na podzim volit nového předsedu a vypadá to, že na křeslo Mariana Jurečky se budou tlačit jiní sekáči. V poslední době začal vystrkovat růžky opravdu klasický křesťanský demokrat Jiří Čunek. Zboří jako předseda vládní koalici?

Článek

Křesťanští demokraté se už delší dobu v průzkumech volebních preferencí pohybují pod hranicí vstupu do Sněmovny. Pomyslně se „odrazit ode dna“ by jim možná mohl pomoci nový předseda, kterého si zvolí po podzimních krajských a senátních volbách. Delší dobu se objevují různé zkazky o tom, že pod současným předsedou se kýve židle. Jedním z pomyslných hřebíčků do rakve bylo jeho opravdu ne příliš povedené PR s večírkem v době teroristického útoku na Filozofické fakultě UK. Lidovci taky zrovna extra jako součást koalice SPOLU neuspěli ve volbách do evropského parlamentu, kde skončili s jedním mandátem.

Zároveň se očividně někteří straníci velmi vehementně drží ultrakonzervativní ideologie, kterou velmi vkusně předvedli i někteří poslanci třeba při debatě o manželství pro všechny. Památné „kuřecí je kuřecí“ předčil už svými výlevy jen poslanec Benešík, který zase vesele spekuluje o tom, co má alžírská boxerka mezi nohama a pak svoje příspěvky maže. Nebylo to samozřejmě poprvé, co dělal ostudu na internetu.

Spasitel ze Vsetína

No pak se člověk nemůže divit, že o návratu do čela strany, kterou už volí možná jen jejich rozvětvené příbuzenství z Moravy, se může drát takový matador jako Jiří Čunek. Mimochodem už jednou předseda byl. Pro mladší ročníky je to také třeba pán, co se proslavil vystěhováním Romů ze Vsetína, kterému s přestávkou dlouhá léta starostuje.

Tenhle pán mimo jiné říká, že lidovci se v podstatě zaprodali koalici SPOLU, opustili politiku pro normální lidi. Neváhá ale po vzoru kolegy Benešíka vykládat i o „80 pohlavích“, což je klasický blábol proti LGBT komunitě. To, že se lidovci v koalici ztratili, vidí jako hlavní problém. Mluví také o tom, že lidovci se podle něj vydali „lovit liberální voliče“. Opravdu bych rád viděl třeba takového voliče Pirátů, STAN nebo i TOP 09, který kdy vůbec mohl uvažovat o tom volit křesťanské demokraty.

Nicméně pan Čunek je asi přesvědčen, že návrat KDU-ČSL na politické výslunní spočívá v návratu ke tvrdě konzervativní politice. Rodina to je vše. Žádný gaye na Moravě nechceme a daně na víno taky ne. Zajímavé je, že si třeba nepřipustí to, že prostě voliči této strany, už prostě nejsou a i když bude sebekonzervativnější, tak prostě nevyrostou přes noc v lese.

Pekarová a Čunek na jednom plakátu?

Nelze si ale nevšimnout právě jeho názorů na koalici, do které se lidovci dali spolu s ODS a TOP 09. Sice zatím neřekl, že by se to mělo zrušit, ale docela to z jeho názorů vyplývá. A popravdě řečeno, představa, že na předvolebních plakátech koalice SPOLU se na voliče bude usmívat Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a právě Jiří Čunek, je docela komická.

Docela se dá očekávat, že může vytvořit tlak na to, aby lidovci sebevědomě a superkonzervativně kandidovali samostatně. A podle toho, jak se chová třeba pan poslanec Benešík, očividně minimálně část lidovců už jakoukoliv soudnost ztratila. Čunek v rozhovorech taky dost často kritizuje protibabišovskou politiku SPOLU. Nemůže mít taky třeba zálusk na to stát se zase koaličním partnerem? Už si to jednou lidovci vyzkoušeli, i když se tváří, že se to nestalo.

Co bude s TOP 09?

Vtipné je, že tento pán může politickou scénu docela slušně přeorat. Co by se asi mohlo stát, když koalice SPOLU už nebude s lidovci? No začnou se ozývat další podobní sekáči v ODS, že jsou dostatečně silná a velká strana, což je dojem, který si drží od doby vlád Václava Klause, a budou taky samostatní. Nebo se podobní pánové v TOP 09 začnou poměrně oprávněně bát o svá politická koryta. Co kdy jsme se tedy spojili s tou ODS? Stejně tam půlka z nich dřív byla. Stačí se zbavit Pekarové jako předsedkyně a slučovací sjezd je tu hned.

Je tedy jediná naděje na další politickou budoucnost TOP 09 víra, že lidovci budou dostatečně soudní a nezvolí si do čela to, čemu komentátoři říkají Čunkofleci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz