Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kapitalismus ani svoboda už tu nejsou a volit se nemá vleže na pláži, oznámil Klaus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na další z pravidelných exkurzí do světa internetových vysílaček se podíváme na poslední vystoupení exprezidenta Václava Klause ve vysílání Luboše Xavera Veselého. Bohužel, od časů, co to tady řídil, to jde pěkně z kopce.

Článek

Stalo se již tradicí, že bývalí prezidenti již opustili svět seriózních médií a dění kolem sebe komentují skrze kanály, které spadají v lepším případě do kategorie internetového bizáru, v horším případě rovnou mezi dezinformační plátky. Exprezident Klaus tento týden vystoupil v pravidelném teleshoppingu pro naštvané občany Luboše Xavera Veselého. Zatímco lidé posílali korunky, mohl se pozorný posluchač oblažit moudrostí tohoto velikána české politiky, který založil ve své kuchyni ODS, aby pak na ni mohl posledních nejméně deset let vesele kydat hnůj.

Jde to s námi z kopce

Takže za prvé. Všechno je špatně. Klaus se na dotaz zvídavého posluchače Xavera svěřil s tím, co je jeho největší životní výhra. „Podařilo se, že jsme vybudovali kapitalismus a svobodnou společnost a politický pluralistický systém,“ řekl. Záhy ale dodal, že jeho největší prohrou je to, že se to nepodařilo udržet. Pochopitelně to všechno šlo do kytek od momentu, kdy opustil Strakovu akademii.

Neopomněl říct, že výrazný úder svobodě a kapitalismu podle něj uštědřil „covidový atentát na lidskou svobodu“. Mimochodem Xaver je bez legrace přesvědčen, že kapitalismus skončil. Proto si může asi vydělávat svým internetovým teleshoppingem, kdy blábolí a kouří před kamerou a lidi mu za to posílají peníze. Nebo proto tu taky mohl v čele vlády stanou jeden z největších podnikatelů. To je jasný konec.

Podle exprezidenta je dneska všechno tak špatně, protože žijme v éře agresivních nepřetržitě podporovaných menšin a normální lidi neslyšíme. Jaká to hrůza, kdy normální člověk je jen u Xavera v komentářích!

Volit se nemá vleže

Klaus ale zmínil i řadu dalších věcí, na které se, jak rád říká, mračí. Třeba korespondenční volba, neboli satan. Jak jistě všichni víme, pan Klaus celý život pracuje. Řekl, že prostě ráno se musí probudit a jít do práce. A to i v době, kdy už je dávno důchodce. „Dovolená je barbarský přežitek minulého století,“ zopakoval svůj oblíbený výrok. Sice se u toho tváří, že to je jako by vtip, ale všichni dobře víme, že pan Klaus nežertuje.

Co to má společného s korespondenční volbou? Všechno. Jít volit je podle pana Klause totiž svátek demokracie. Člověk si má vzít pěkně kravatu a košili a jít obřadně vhodit hlasovací lístek. Nemáme se vymlouvat na to, že chceme jet k moři nebo na hory. Prostě si nedokáže představit, že aby každý mohl volit vleže z postele. „To nejsou volby,“ pravil. Korespondenční volbu totiž přesně proto chce vláda zavést. Všichni pojedou na dovolenou a budou se někde válet a to je fuj.

Jak to děláte, že jste tak úžasnej

Mimochodem obdiv Xavera ke Klausovi je vidět od začátku do konce. Jako poslušný hošík naslouchá jeho výkladu. „Já se nechci ptát jak jste tak dobrej,“ řekl dokonce a stejně se zeptal, když se slzou v očích vzpomínal, jak mohl stát před nadšeným davem po boku pana prezidenta na pódiu proslulého Top hotelu. Pro dříve narozené je to oblíbené místo Miloše Zemana nebo Milana Rokytky.

Klaus je však na to, že ho všichni kolem neskrývaně obdivují, dávno zvyklý. Nehnul ani brvou. Neopomenul však připomenout svojí novou knihu o Evropě, která obsahuje jeho dřívější zamyšlení třeba o Evropské unii. Sám je překvapen, jak moc měl už tehdy pravdu a teď si to jen potvrdil.

Génius.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz