Hlavní obsah
Lidé a společnost

Věrozvěstové přišli z Moskvy, hlásá antisystémový „intelektuál“ Hampl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V přehlídce prominentů domácí antisystémové scény a obdivovatelů Putina nemůže chybět pseudosociolog Petr Hampl, který s vážnou tváří tvrdí, že Cyril a Metoděj k nám přišli vlastně z Ruska. Není náhoda, že to krásně souzní s Putinovým viděním světa.

Článek

V různých podivných zákoutích internetu je Petr Hampl za něco jako intelektuálního lídra. Píše knihy, o kterých tvrdí, že jsou bestsellery, ale nijak to nedokládá. Má dokonce svou vlastní Jungmannovu národní akademii, kde přednáší mimo jiné třeba stalinista z KSČM Josef Skála neboli pán odsouzený za popírání genocidy. Sám Hampl mnohokrát vystupoval po boku různých protiislámských aktivistů a pokoušel se kandidovat všude možně, kupodivu ho ale nikdo nikam nezvolil. Mimochodem, někteří akademici jeho doktorskou práci komentují slovy, že by mohla obstát sotva jako bakalářská a jeho analýzu hodnotí jako mizernou science-fiction.

Žije ve světě, kde je vše naopak

Hampl ale stále čile publikuje a komentuje aktuální dění. Třeba po začátku ruské agrese vůči Ukrajině psal po Facebooku, že brzo budou rakety padat i na Česko. Atentát na Roberta Fica komentoval slovy „Fiala se nebojí. Proč by taky měl, když lidé jako on posílají vrahy na své oponenty, ale naopak se to neděje.“ Vyjadřoval se i k ruskému masakru v ukrajinské Buči, když na sociální síti nemá problém popírat, že ho spáchali Rusové. „Jestliže ještě před pár dny bylo snad možné uvažovat o tom, že na případu Buča by mohl být kousek pravdy, v tuto chvíli není co řešit,“ myslí si.

Teď nám k příležitosti Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje servíruje další monumentální intelektuální výkon. „Slavíme dnes státní svátek, který byl ještě předloni naprosto bezproblémový a najednou se stává minimálně rozpačitým. Oni totiž ti věrozvěstové nepřišli z New Yorku ani z Londýna, ale z Byzance, což v kontextu dalších dějin znamená z Moskvy. To se do českých dějin moc nehodí,“ tvrdí.

Rusko jako výspa civilizace?

To pěkně ilustruje, jak nemá problém přebírat ruské vidění světa. Argumentuje v podstatě tím, že po pádu Konstantinopole převzalo podle jeho slov kontinuitu Východořímské říše tehdejší ruské velkoknížectví. „Centrem pravoslavného světa je dnes Moskva, hlavním státem ruské impérium,“ říká. A máte to - přišli sem vlastně z Ruska a teď naše vláda neví co s tím. Zajímavé, že třeba jen po pár vteřinách na Wikipedii se lze dočíst, že ono velkoknížectví existovalo tři roky mezi lety 1432–1435. Nebo třeba to, že věrozvěstově měli přijít v roce 863.

Není bez zajímavost, že právě idea Ruska jako následovníka Říma není nic jiného než v podstatě výplod ruské propagandy. Například na ČT24 o tom lze nalézt poměrně obsáhlý výklad historika Pavla Bočka. V podstatě jde o myšlenku z 16. století, kterou začali oživovat ruští carové, aby si připadali důležitější.

Historik poukazuje na to, že v současnosti se spekuluje o tom, že právě i Putin se chce k této myšlence vrátit a jeho ideologové ji začali vytahovat právě v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rusko jako vzor civilizace může brát vážně asi tak jen Petr Hampl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz