Hlavní obsah
Jídlo a pití

Deset šokujících skutečností, které jste nevěděli o kávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MrDagoth

Káva, zdroj: deeply.cz

Zde je deset šokujících skutečností o kávě, které vám možná rozšíří obzory a číslo sedm by mohlo dokonce změnit vaši ranní rutinu

Článek

Káva, tento černý nektar bohů, který denně zahání spánek z očí milionů lidí po celém světě, je mnohem více než jen teplý nápoj s příjemnou vůní.

1. Kávová zrna nejsou zrna.

Připomeňme si botanickou lekci: kávová „zrna“ jsou ve skutečnosti semena uvnitř plodů, které se podobají třešním. Tedy pokud jste se kdy cítili jako ovocný milovník, když jste si dávali ranní espresso, nebyli jste až tak daleko od pravdy!

2. Goatski DJ – kávový objevitel?

Legendy praví, že kávu objevil etiopský pastýř jménem Kaldi, který si všiml, že jeho kozy jsou po pojídání určitých bobulí nezvykle čiperné. Vyzkoušel je a voilà, svět měl nový zdroj energie. Co když byly ty kozy prvními kávovými DJ, co rozproudily party?

3. Káva byla kdysi zakázána.

Představte si svět, kde je káva ilegální. V 16. století se to stalo v Mekce, kde byla káva zakázána kvůli svým povzbuzujícím účinkům. A v 17. století v Evropě ji chtěli zakázat i někteří duchovní, naštěstí papež Klement VIII. byl kávovým fanouškem a kávu „pokřtil“.

4. Kávový boom ve vesmíru.

Ano, i astronauti potřebují svou dávku kofeinu. První espresso stroj byl poslán na Mezinárodní vesmírnou stanici v roce 2015. Představte si vznášející se kávové perly ve stavu beztíže – káva doslova mimo tento svět!

5. Káva může být smrtelná.

Ale nebojte, museli byste vypít přibližně 30 šálků kávy najednou, aby se to stalo. To je jako pít kávu z hasicího přístroje. Kofeinová předávkování jsou extrémně vzácná, ale pamatujte, všeho s mírou.

6. Nejdražší káva na světě prochází trávicím traktem.

Kopi Luwak, získávaná z exkrementů palmovejch cibetek, může stát až 600 USD za libru. Je to doslova káva, která prošla zkouškou – trávicí zkouškou.

7. Káva může být zelená.

Ne, nemluvíme o barvě, ale o jejím původu. Mnoho lidí si neuvědomuje, že zelená káva (nepražená) je plná antioxidantů a má méně kofeinu. Studie ukázaly, že zelená káva může pomoci při hubnutí a má protizánětlivé účinky. Možná je čas přehodnotit, co dáváte do svého šálku každé ráno!

8. Káva pomáhala při rozvoji Wi-Fi.

V 90. letech se v jedné kavárně v Austrálii začalo s vývojem bezdrátové internetové sítě, aby se zlepšila kvalita objednávek. A tak se kávová kultura nevědomky podílela na vzniku technologie, kterou dnes bereme jako samozřejmost.

9. Káva mění vaše chutě.

Kofein v kávě je přirozeným hořčíkem, který může dočasně změnit vaše vnímání chuti. Všechno po kávě chutná jinak – možná proto jsou kávové zákusky tak dobré!

10. Káva měla svůj vlastní bohém.

V 17. století v Londýně byly kávové domy centry intelektuální debaty a byly známé jako „Penny Universities“ (peněžní univerzity), protože za penny jste dostali šálek kávy a intelektuální stimulaci.

A teď, milí čtenáři, je čas na interakci! Jaká z těchto skutečností vás nejvíce šokovala? Zvažujete přechod na zelenou kávu po našem odhalení číslo sedm? Nebo máte nějaký další fascinující fakt o kávě, který byste chtěli sdílet? Přidejte se do diskuse níže – a pamatujte, příští šálek kávy by mohl být nejen chutný, ale i zdrojem nového poznání!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz