Hlavní obsah
Rodina a děti

Příběhy na dobrou noc, které otevírají dětskou mysl a srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MrDagoth/Deeply

Večerní čtení příběhů na dobrou noc je jedním z nejkrásnějších rituálů, které můžeme svým dětem poskytnout. Nejenže pomáhají našim nejmenším lépe usnout, ale také otevírají jejich mysl a srdce.

Článek

Jaké příběhy byste měly, milé maminky a babičky, vybírat, aby vaše večerní čtení mělo takový pozitivní dopad?

1. Klasické pohádky s morálním ponaučením

Klasické pohádky, jako jsou ty od bratří Grimmů nebo od Hanse Christiana Andersena, jsou plné důležitých životních lekcí. Promlouvají k dětskému vnímání spravedlnosti, odvahy a dobroty. Příběhy o chytrých hrdinech, kterým se podaří překonat nesnáze, podporují rozvoj odvahy a sebevědomí.

2. Moderní příběhy s reálnými postavami

Děti milují příběhy, ve kterých mohou najít něco ze svého vlastního života. Příběhy o školních zážitcích, rodinných dobrodružstvích nebo o přátelstvích a vztazích jsou pro ně snadno srozumitelné a mohou je inspirovat k řešení vlastních problémů.

3. Pohádky a příběhy z různých kultur

Čtení pohádek z různých koutů světa rozšiřuje dětské obzory a učí je respektu k odlišnostem. Ať už jde o africké lidové příběhy, asijské legendy nebo severské mýty, děti se skrze ně mohou dozvědět o rozmanitosti světa a o tom, jak se liší životní podmínky a tradice.

4. Příběhy se zvířecími hrdiny

Zvířecí postavy jsou pro děti přirozeně atraktivní. Příběhy, kde hrají hlavní roli zvířata, často obsahují lekce o přátelství, loajalitě a ochraně přírody. Jsou také skvělou příležitostí k tomu, aby se děti naučily empatii a pochopení pro potřeby a pocity ostatních živých bytostí.

5. Inspirativní příběhy o úspěchu a nezdaru

Vyprávění o lidech, kteří dosáhli velkých věcí přes počáteční neúspěchy nebo překážky, může dětem ukázat, že neúspěch není konec světa, ale často naopak začátek cesty k úspěchu. Takové příběhy podporují vytrvalost a učí děti, že důležité je nevzdávat se.

Při výběru knih a příběhů je důležité myslet na věk a zájmy vašeho dítěte. Mějte na paměti, že každé dítě je jedinečné a to, co zaujme jedno, nemusí být tak zajímavé pro druhé. Snažte se také vybírat příběhy, které jsou v souladu s hodnotami, které chcete ve svých dětech podporovat. Večerní čtení je také výbornou příležitostí k diskusi o příběhu. Ptát se dětí, jak se cítily během čtení, co by udělaly ony v situaci hlavního hrdiny, nebo co si z příběhu odnesly, může pomoci prohloubit jejich porozumění a rozvíjet kritické myšlení.

Milé maminky a babičky, nezapomínejte, že čtení příběhů na dobrou noc je nejen o samotném příběhu, ale i o čase stráveném společně. Je to chvíle, kdy se můžete s dětmi spojit, ukázat jim, že jim nasloucháte a že jsou pro vás důležité. To je nejcennější dárek, který jim můžete dát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz