Hlavní obsah
Umění a zábava

Vánoce - jak se z nich nezbláznit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MrDagoth

Příprava na Vánoce

Vánoce, ten magický čas klidu, pohody a míru, který všichni milujeme.

Článek

Až do chvíle, kdy nám dojde, že musíme koupit dárky pro 27 členů rodiny, uvařit večeři pro 50 lidí a zdobit dům tak, aby to vypadalo jako scéna z filmu „Vánoce naruby“. Pokud už teď cítíte, jak se vám z tohoto popisu zrychluje dech a začínáte přemýšlet, zda byste raději nevyměnili svůj dům za chatku bez elektřiny na Sibiři, máme pro vás pár zaručených tipů, jak přežít Vánoce bez toho, abyste se zbláznili.

1. Dárky? To snad ne!

Zapomeňte na tradiční honbu za dárky. Letos budete inovativní! Rozhodněte se pro „dárkový detox“ a oznamte svým blízkým, že vaším letošním dárkem je vaše nepřítomnost v obchodních centrech. Kdo by si nepřál mír od věčných front a zápasů o poslední kus hračky, která bude stejně zapomenuta do konce ledna? Vaši milovaní určitě ocení váš přínos k udržitelnosti a boji proti konzumerismu.

2. Vánoční večeře? Sushi, samozřejmě!

Tradiční vánoční večeře je přežitek. Kdo by chtěl trávit hodiny v kuchyni, když můžete objednat sushi nebo jiné delikatesy z nejbližšího bistra? Překvapte své hosty a ušetřete si stres. Navíc, představa kapra ve vaně je v dnešní době skoro hororový scénář, tak proč se tomu nevyhnout?

3. Vánoční výzdoba? Minimalismus je IN!

Pokud vás už při pohledu na vánoční výzdobu napadá, že byste raději emigrovali na Mars, je čas na změnu. Zapomeňte na desetikilometrové řetězy světel a věnce velikosti traktorového kola. Letos je in minimalismus. Stačí jeden větvička jehličí a svíčka - a voilà, máte doma sváteční atmosféru bez toho, abyste se zadlužili a ztratili rozum při rozplétání světelných řetězů.

4. Vánoční koledy? Spotify playlist a hotovo!

Přestaňte se trápit nekonečným opakováním „Tiché noci“ a „Jingle Bells“. Nechte moderní technologie, aby za vás odvedly tu nejtěžší práci. Vytvořte si playlist s vánočními hity na Spotify a nechte ho hrát na pozadí. Je to jednoduché, bezbolestné a nemusíte se obávat, že by vám sousedi začali házet po oknech sněhové koule, když se pokusíte zazpívat „Rybovku“ po desáté za večer.

5. Vánoční stres? Jóga a meditace!

Když už opravdu cítíte, že vánoční šílenství vás pomalu pohlcuje, je čas na ústup. Vytvořte si doma malý koutek klidu, kde budete praktikovat jógu nebo meditaci. Zapalte si vonnou svíčku, dejte si na oči chladivou masku a představujte si, že jste na opuštěném ostrově, kde neexistuje nic jako Vánoce. A když se vaše rodina zeptá, kde jste, jednoduše odpovězte, že jste na „duchovním dovolené“.

Pamatujte, Vánoce jsou o klidu a míru, tak proč si je neudělat po svém? Vezměte tyto rady vážně (nebo i ne) a užijte si svátky bez stresu a s úsměvem na tváři. A pokud vám někdo bude vyčítat, že jste vánoční tradice vzali příliš na lehkou váhu, jen se usmějte a podělte se s nimi o svůj nově nalezený recept na šťastné a klidné Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz