Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Manželství po 10 letech: Návod k přežití pro odvážné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MrDagoth/Deeply

Deset let manželství. Deset let vzájemného sdílení nejen postele, ale i vzdáleného ovladače a rodinného balení zubní pasty.

Článek

Ačkoli romantici a filmoví producenti by nám rádi vtloukali do hlavy, že desetileté výročí znamená čas pro obnovu slibů a romantické výlety do Paříže, realita bývá často méně růžová a více směřující k odstínu „šedivá běžná rutina“.

Když si řeknete své „ano“, obvykle nevíte, že to ve skutečnosti znamená „ano, budu snášet tvé chrápání po zbytek svého života“ nebo „ano, jsem připravený diskutovat o tom, kdo tentokrát vynese odpadky, až do důchodu“. Ale nebojte se, deset let manželství je skvělá příležitost prozkoumat tajemství společného soužití, které by mohly vyřešit i dlouhodobé spory na Blízkém východě.

První moudro, které vám deset let společného života vnukne, je, že největší hádky pramení z těch nejmenších věcí. Kdo by pomyslel, že způsob, jakým někdo stlačuje tubu zubní pasty, může vést k filozofickým debatám o úctě, soužití a světovém míru? A ještě k tomu v šest ráno.

Dále je zde otázka domácích prací, která se stává stále aktuálnější. Po deseti letech zjistíte, že rozhazování ponožek po celém domě je ve skutečnosti způsob, jakým váš partner komunikuje. Každá ponožka na podlaze je vzkaz: „Miluji tě, ale ne tolik, abych si je schoval.“ A samozřejmě, kdo by mohl zapomenout na věčnou záhadu, proč toaletní papír nemůže být nikdy, ale opravdu nikdy, navinutý správným směrem?

Moudrost číslo dvě praví, že „manželství je o kompromisech“. To je ovšem jen hezký způsob, jak říct, že čas od času budete muset sledovat maraton romantických komedií nebo předstírat nadšení z pořadů o opravách starých aut, aby jste si zachovali zdání domácího míru.

Ach ano, a pak jsou tu výročí a dárky. Deset let manželství vás naučí, že nejlepší dárek, který můžete dostat, je ten, který si můžete vyměnit za něco, co opravdu chcete. A pokud jste zapomněli na výročí, nebojte se. Vaše polovička vám to připomene každý den až do příštího výročí. A to je záruka.

Konečně, po deseti letech manželství si uvědomíte, že „dokud nás smrt nerozdělí“ je ve skutečnosti výzva, nikoli slib. Jde o maraton, ne sprint, a vytrvalost je klíčová. Když to dokážete přežít s humorem a špetkou sarkazmu, jste na nejlepší cestě stát se legendou manželského soužití.

Tak tedy přeji hodně štěstí, trpělivosti a nezapomeňte – když se vás partner po deseti letech zeptá, jestli ho stále milujete, odpovězte s úsměvem: „Více než včera, ale méně než zítra – pokud vyneseš odpadky“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz