Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neděle, nejblbější den v týdnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MrDagoth/deeply

Neděle – den, který se v kalendáři nevinně vyjímá jako zasloužený odpočinek po šesti dnech práce. Mnozí ji považují za nejblbější den v týdnu.

Článek

Neděle má svou specifickou atmosféru, která se nese na vlně lenosti a pohody, ale zároveň je prosycena tichou melancholií blížícího se pondělí. Je to den, kdy čas plyne nějak pomaleji a zároveň rychleji, jako by se hodiny rozhodly nás všechny trochu potrápit. Ráno se probouzíme s představou dlouhého, ničím nerušeného dne, ale večer často krčíme rameny nad tím, kam ten čas zase utekl.

Nedělní oběd je institucí – rodinné setkání, které může být stejně tak zdrojem radosti, jako původcem nepříjemného napětí. Vždyť kolik rodinných dramat a komedií se odehrálo u nedělních stolů! A pak je tu nedělní odpoledne, které má nezřídka podobu pokoutného flirtu s kanapem a televizí, zatímco myšlenky na nesplněné úkoly z práce se plíží do našeho vědomí.

Ach, a ten nedělní večer. Ten má pro mnohé z nás chuť hořké kávy, když si uvědomíme, že zítřek je pondělí a že náš volný čas se rozplynul jako pára nad hrncem. Někdo možná ještě v panice dohání, co během víkendu nestihl, zatímco jiní se snaží vytěsnit z myšlenek blížící se pracovní týden.

A přesto, i přes tyto nedělní absurdity, má tento den své nezastupitelné místo. Je to den, kdy se zastavíme, aby nás pondělí mohlo znovu rozpohybovat. Neděle je jakýmsi mostem mezi odpočinkem a povinnostmi, mezi tím, co bylo, a tím, co teprve přijde. Je to den, který nám připomíná, že život není jen o práci, ale také o chvílích klidu a reflektování.

A tak možná není neděle vůbec tak blbá, jak se na první pohled zdá. Možná je to jen den, který nám dává příležitost podívat se na svůj život z jiné perspektivy a připravit se na nové výzvy, které nás čekají. A i když nás pondělní budík vždy trochu zamrazí, neděle je tím tichým hrdinou, který nás na tento okamžik připraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz