Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pondělí, peklo v kalendáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MrDagoth/deeply

Pondělí. Den, který má v kalendáři vlastní zvukový efekt: dun-dun-duuun!

Článek

Den, který má schopnost rozeslat kolem sebe vlnu paniky už jen při zmínce svého jména. Pondělí je jako ten nepříjemný strýček na rodinné oslavě, který se vždycky neohlášeně objeví, ačkoliv všichni doufali, že zůstane doma. Den, který má schopnost rozeslat kolem sebe vlnu paniky už jen při zmínce svého jména. Pondělí je jako ten nepříjemný strýček na rodinné oslavě, který se vždycky neohlášeně objeví, ačkoliv všichni doufali, že zůstane doma.

Zatímco neděle večer ještě tiše doufáme, že se zázrakem objeví extra den volna, pondělí už má své boty na koberci a dává nám jasně najevo, že příštích pět dní bude patřit jemu. Kdo by to byl tušil, že ten malý nevinný kalendář, který visí na stěně, může skrývat takové monstrum?

Pondělí je jako nekonečná smyčka, která se opakuje každý týden. Alarm zvoní o něco hlasitěji, káva chutná o něco hůře a postel drží naše těla v náručí jako magnet. A nejhorší na tom je, že se zdá, že pondělí to ví a baví se na našem útrpném výrazu tváře.

Ale proč je pondělí tak zatraceně nepopulární? Možná proto, že je to den, kdy musíme opustit naše víkendové já a znovu se proměnit v produktivní členy společnosti. Pondělí je jako ten učitel, co vám na základní škole vždycky připomněl, že je čas složit komiksy a otevřít učebnici matematiky.

A co víc, pondělí je také mistrem v sabotáži našich plánů. „Tento týden začnu chodit do posilovny,“ řekneme si s nedělní odhodlaností, ale pondělí se jen zasměje a připomene nám, že postel je nejlepší posilovací stroj na světě – posilujeme v ní svoji schopnost odolávat vstávání.

Nicméně, nebylo by fér obviňovat pondělí ze všeho zla. Koneckonců, je to jen den jako každý jiný, že? Možná bychom se měli naučit pondělí milovat. Nebo alespoň přestat ho aktivně nenávidět. Možná bychom měli přijmout, že pondělí je jen začátek nového dobrodružství, nová příležitost udělat věci lépe než minulý týden.

Takže příští pondělí, když vás alarm vytrhne z náruče Morfea, zkuste se na ten den podívat novýma očima. Připomeňte si, že i pondělí může být plné příležitostí – třeba příležitosti naučit se novému vtipu, kterým zlepšíte den všem kolem sebe. Nebo příležitosti si uvědomit, že po každém pondělí přijde úterý, a to je už o krok blíže k dalšímu víkendu.

A pokud to nepomůže, vždycky můžete zkusit starý dobrý trik: zavřete oči, dýchejte hluboce a představujte si, že je už pátek. Alespoň do chvíle, než otevřete oči a uvidíte, že je stále pondělí. Ale nebojte, i tohle pondělí jednou skončí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz