Hlavní obsah
Práce a vzdělání

ChatGPT posiluje argumenty pro čtyřdenní pracovní týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mymetaverse.ai

Pokud se čtyřdenní pracovní týden stane v USA realitou, můžete poděkovat technologiím s umělou inteligencí, jako je ChatGPT.

Článek

Volání po zavedení čtyřdenního pracovního týdne se v posledním roce rozmohlo, protože pilotní programy přinesly slibné výsledky. Jeden z pozoruhodných šestiměsíčních pokusů, který začal v únoru 2022 a do něhož se zapojilo 33 společností, zjistil, že jejich příjmy se z velké části nezměnily a v některých případech se zvýšily.

Klíčem k úspěchu pokusu bylo, že zaměstnanci byli obecně schopni být produktivnější v pracovních dnech a zvládli stejný objem práce za méně hodin.

A podařilo se jim to i bez pomoci nástrojů umělé inteligence, jako je ChatGPT.

Od listopadu loňského roku, kdy společnost OpenAI uvedla ChatGPT na trh, poukazují pracovníci a analytici na řadu způsobů, jak by Američané mohli využívat nástroje umělé inteligence k usnadnění a zvýšení produktivity svých pracovních dnů. Pět odborníků z oborů, jako je AI, ekonomie a politika, sdělilo serveru Insider, že v příštích letech by zvýšení produktivity pomocí AI mohlo pomoci připravit půdu pro čtyřdenní pracovní týden.

„Jakákoli technologie, která zvyšuje produktivitu, včetně ChatGPT, činí kratší pracovní týden schůdnějším,“ uvedl pro Insider Carl Benedikt Frey, ekonom z Oxfordu.

Mark Muro, vedoucí pracovník Brookingsova institutu, který zkoumal dopad umělé inteligence na americkou pracovní sílu, dodal, že „při obrovské nejistotě - a rychlém pokroku v oblasti umělé inteligence - je jistě možné, že produktivita poháněná umělou inteligencí by mohla podpořit čtyřdenní pracovní týden, zejména v profesionálním prostředí“.

Oded Netzer, profesor Columbia Business School, uvedl, že pokrok v oblasti umělé inteligence by mohl být tím, co konečně podpoří růst produktivity práce, která podle některých ukazatelů skomírá zhruba od roku 2005, a dodal, že takovéto zvýšení je „nezbytnou podmínkou pro to, abychom pracovali méně“.

Ve zprávě zveřejněné v pondělí analytici Goldman Sachs odhadli, že téměř dvě třetiny budoucích amerických pracovníků by se mohly stát produktivnějšími díky využití umělé inteligence. Uvedli, že široké přijetí technologií „generativní umělé inteligence“ alespoň polovinou světových podniků by mohlo v následujícím desetiletí zvýšit globální HDP o 7 %, tedy zhruba o 7 bilionů dolarů.

Délka pracovního týdne je k mání

Demokratický poslanec Mark Takano z Kalifornie patří mezi zastánce čtyřdenního pracovního týdne. Nedávno znovu předložil návrh zákona, který by zkrátil standardní pracovní týden ze 40 na 32 hodin a umožnil zaměstnancům, kteří odpracují více než 32 hodin, získat nárok na přesčasy.

„Myslím, že délka pracovního týdne je k mání,“ řekl pro Insider.

Takano tvrdí, že role umělé inteligence při zvyšování produktivity by mohla USA pomoci dostat se na čtyřdenní pracovní týden.

„V určitých odvětvích nebo v určitých segmentech pracovní síly bych viděl, že umělá inteligence nebo technologie, jako je ChatGPT, by mohly nastolit okolnosti, za kterých by kratší pracovní týden byl řešením,“ řekl.

Sladkým místem pro čtyřdenní pracovní týden by mohla být pracovní místa, ve kterých může umělá inteligence pomáhat a zvyšovat produktivitu, ale ne - alespoň v krátkodobém horizontu - dělat vše sama.

„Téměř každý znalostní pracovník vytváří první návrhy něčeho, ať už je to e-mail, písemný dokument, kód, návrh,“ řekl serveru Insider Michael Chui, partner McKinsey Global Institute, který zkoumal dopad nových technologií na podniky. Používání ChatGPT pro „první návrhy“ - před jejich vlastní úpravou - je podle Chuiho jedním ze způsobů, jak mohou pracovníci budoucnosti snížit svou celkovou pracovní zátěž.

Muro uvedl, že „ideálním výsledkem“ by bylo, kdyby umělá inteligence ušetřila podnikům „dostatek času na zkrácení pracovní doby při zachování ekonomické návratnosti“. Uvedl však, že tyto časové úspory by mohly některé podniky motivovat ke snižování počtu zaměstnanců, což by vedlo k tomu, že by méně pracovníků pracovalo déle.

Pracovní kultura v USA by mohla stát v cestě čtyřdennímu pracovnímu týdnu

Vliv umělé inteligence na pracovní sílu je však značně nejistý - a i kdyby skutečně zvýšila produktivitu, čtyřdenní pracovní týden není pro všechny Američany nevyhnutelný.

Chui spekuluje, že některé organizace by nakonec mohly od pracovníků očekávat, že za stejný počet dní vyprodukují ještě více.

Frey uvedl, že jednou z překážek pro hnutí za čtyřdenní pracovní týden v USA je, že Američané možná ve skutečnosti nechtějí pracovat méně.

Poukázal na předpověď slavného ekonoma Johna Maynarda Keynese z roku 1930, že masivní růst produktivity nakonec povede k patnáctihodinovému pracovnímu týdnu. Frey uvedl, že důvodem, proč k tomu nedošlo, je to, že mnoho lidí „jednoduše dává přednost vyššímu příjmu před volným časem“ a raději by pracovali déle, pokud by to umožnilo dosáhnout vyššího příjmu.

Frey tvrdí, že další věcí, která by mohla zbrzdit prosazování čtyřdenního pracovního týdne, je pracovní kultura v USA, kde pracovníci obecně pracují více a jsou produktivnější než jejich evropští kolegové a kde si mnoho lidí vysoce cení tvrdé práce.

„Ano, díky ChatGPT by čtyřdenní pracovní týden mohl být v zásadě proveditelnější,“ řekl Frey. „Ale nic nenasvědčuje tomu, že by se vyšší produktivita projevila v mnohem kratším pracovním týdnu, pokud se nezmění preference pracovníků nebo instituce.“

Nedostatek pracovních sil a práce na dálku by mohly podpořit čtyřdenní pracovní týden

Některé společnosti, které mají problém obsadit volná pracovní místa - v lednu jich bylo v USA přes 10 milionů -, zvýšily mzdy a nabídly další výhody, aby přilákaly pracovníky. V příštích letech by podle Takana mohl být čtyřdenní pracovní týden pro podniky dalším způsobem, jak přilákat talenty.

Dodal, že během pandemie došlo k „transformaci“, protože lidé poznali flexibilitu, kterou jim práce na dálku poskytovala.

Výzkumník Nick Bloom ze Stanfordu zjistil, že podíl práce na plný úvazek v USA vykonávané z domova, který v roce 2020 dosáhl vrcholu zhruba 60 %, v březnu klesl na zhruba 27 %. Netzer však tvrdil, že „experiment“ s prací na dálku může podniky přimět k pohodlnějšímu zkoumání různých pracovních modelů, například čtyřdenního pracovního týdne.

„Co se stane, když podnik prostě vypustí jeden ze dnů, ve kterém je hybridní, a vy ten den nebudete pracovat?“ řekl. „V tomto smyslu už jste na půli cesty.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz