Hlavní obsah
Lidé a společnost

O Seznamu vědí i na Měsíci! Minimálně v oblasti umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mymetaverse.ai

Astronaut ze Seznamu na Měsíci.

Díky AI (= Artificial Intelligence) se dnes může stát takřka cokoli, co si dokážete představit.

Článek

Divili jste se nadpisu tohoto článku?

Samozřejmě je to trochu přitažené za vlasy, ale čtěte dále…

Umělou inteligencí grafického zpracování se zabývám od jejího počátku a rozhodl jsem se, že vás provedu cestou generování obrázků v AI a něco vás naučím.

Ještě předtím ale něco málo o okolnostech

Určitě jste v posledních dnech zaznamenali zmínky o AI. O chatGPT si povídají snad i babičky ve frontě v supermarketu, když kupují suroviny na hovězí vývar, který budete mít k obědu.

Aplikace neboli webové rozhraní od společnosti OpeanAI obletělo svět. Lidé přirovnávají objev umělé inteligence a její využití k revoluci v době, kdy byl objeven internet a začal se používat po celém světě. A to už je co říct.

Abyste tomu správně rozuměli. ChatGPT je nástroj, „vyhledávač“ podobný tomu od Googlu. Když zadáte do vyhledávače od společnosti Alphabet, jak správně uvařit hovězí vývar, protože vám ony babičky ráno v obchodě neporadily, Google vám poradí tak, že vám dá na výběr z mnoha stránek a vy si musíte něco vybrat a hledat dál.

ChatGPT toto obchází a rovnou vám nabídne postup. A přidá 10 důvodů, proč je vývar tak oblíbený a že byste ho neměli vařit ve středu, ale v neděli, abyste zahnali kocovinu.

Když uživatel zadá dotaz nebo otázku, ChatGPT použije algoritmy na zpracování jazyka, aby porozuměl vstupu. Poté použije své strojové učení a další techniky AI na hledání nejlepší odpovědi na danou otázku nebo téma. Na základě svých schopností a znalostí ChatGPT poskytne uživateli odpověď, která by měla být co nejvíce relevantní a užitečná.

Google si to uvědomil a začal dokončovat svůj podobný systém s názvem Bard, aby nezůstal pozadu.

Celkově může být ChatGPT pro lidi užitečným nástrojem v jejich každodenním životě, který jim poskytne informace, podporu a individuální pomoc. Je navržen tak, aby pomáhal lidem buď v každodenním životě, nebo aby urychlil práci. Umí odpovědět na otázky, poskytnout informace, nabídnout podporu, výuku jazyků a individuálně asistovat při jakémkoli problému.

Midjourney jako grafický nástroj snů?

S textovými nástroji však přišla ještě jedna věc. Platforma, která se nevěnuje vysvětlování informací, ale vytváření obrázků.

Podobně jako u chatbotů, kde píšete, co vás zajímá, tentokrát píšete na platformu s názvem MIDJOURNEY, aby vám vytvořila obrázek. Nejlepší na tom je, že neexistují žádná omezení (samozřejmě kromě sprostých slov, drog a sexuálního kontextu).

Pokud chcete, aby se kráva proháněla po sjezdovkách na snowboardu, kde je červený sníh, není to žádný problém. Pokud jí řeknete, aby vytvořila Tutanchamona z roku 2055, pokusí se o to také. A výsledky jsou obdivuhodné.

Textový úkol pro Midjourney vám nabídne 4 obrázky, z nichž si vyberete jeden, který chcete upravit, uložit nebo nechat umělou inteligenci zajít do extrému. Vše záleží na nastavení.

Jako pilotní obrázek pro můj první článek na Seznamu jsem musel vytvořit nějakou pecku, abyste pochopili, jak to funguje, a samozřejmě mít cool obrázek k zavádějícímu titulku.

Poslal jsem si logo Seznamu na Midjourney, napsal popis a voilà titulní fotka je na světe. Trocha úprav ve Photoshopu a z 5 hodin sezení u počítače a vytváření grafiky je 30 minut.

Foto: mymetaverse.ai

Seznam

No není to skvělé?

Podrobný návod Vám vysvětlím v dalším článku - je to velmi jednoduché a věřte mi, bude se vám to líbit.

Grafickému designu se věnuji již řadu let a každým rokem se zlepšuji a učím se novým věcem, abych mohl nabízet lepší služby. Ale když se objevil nástroj jako Midjourney, říkal jsem si, že už mě ani nebudou potřebovat.

A právě zde narážíme na problém. Někteří lidé ChatGPT a obrázkovou umělou inteligenci odsuzují a říkají, že kvůli tomuto nástroji přijdou o práci, druhá strana umí situaci využít ve svůj prospěch a říká, že jim to pomůže.

Na které straně se právě nacházím? Popravdě řečeno na obou. Budu používat Midjourney ve spojení s Photoshopem, abych si usnadnil práci, ale také vím, že o některé projekty přijdu, protože mě někdo pomocí AI předběhne.

Důležité ale je uvědomit si, kolik toho můžete z AI vytěžit. Když rychle pochopíte, jak systém funguje a přijdete s něčím, co ještě nikdo nikdy neviděl, nakonec předstihnete i ty, kteří vám práci vzali. Kreativitě se meze nekladou. Možnosti jsou skutečně neomezené.

Vítejte ve světě mymetaverse.ai!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz